Знае ли Главно мюфтийство какво се проповядва в молитвените храмове?

Знае ли Главно мюфтийство какво се проповядва в молитвените храмове? - картинка 1

Може ли наистина да се проповядва радикали ислям в "Люлин"?

5/Преди няколко дни излезе една стряскаща информация в медиите, че в новооткрит мюсюлмански молитвен дом (месчит) в София се проповядват идеите на ислямския фундаментализъм. Това заяви пред OFFNews

източник, пожелал анонимност, който е участвал в традиционната петъчна молитва, провеждаща се дома.

Мястото функционирало отскоро в столичния ж.к. "Люлин" и обслужвало арабската диаспора в София. Според очевидеца там проповядва уахабизъм - консервативно движение в сунитския ислям, което традиционно се проповядва в Саудитска Арабия и Катар. Уахабизмът се проповядва и от членовете на "Ислямска държава".

На редовните петъчни молитви в месчита в "Люлин" редовно присъствали дипломатически представители на двете страни. Към момента Саудитска Арабия няма посолство у нас. Източникът твърди, че в момента саудитците търсят парцел, на който да бъде изградено посолство, като е планирано на територията му да функционира джамия.

От друга страна мюфтийството излезе със становище по казуса, което беше публикувано на официалния им сайт.  Ето, оригиналния му текст:

„Спекулативни и некоректни са обвиненията за това, че във въпросния месджид се проповядват нерегламентирани идеи  свързани с радикални течения. Изповеданието опровергава всички слухове, витаещи в общественото пространство под формата на неаргументирани съмнения. От години подобни спекулативни твърдения, без каквото и да било легитимно доказателство, се използват за да се дезинформира общественото мнение по отношение на мюсюлманската общност в страната и нейното духовно ръководство.

Главно мюфтийство призовава средствата за масова информация да проверяват истинността на публикуваната информация и източниците й".

И още малко информация по казуса: От главна дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет коментираха пред OFFNews, че в действителност в "Люлин" има регистриран месчит. С арабската дума се означава място за молитва. Разликата между джамията и молитвения дом е като при църквата и параклиса в източноправославното християнство. При месчита липсва минаре, помещения за жени и други, характерни за джамията възможности за молещите се. Единствената информация, с която разполагат от дирекцията за конкретния месчит, е оскъдна. От там обясниха, че единственото нещо, което знаят за дома, е адреса на регистрацията му в столичния район "Люлин".

Началникът на кабинета на бившия главен мюфтия Недим Генджев.Николай Панков, обясни пред OFFNews, че домът не представлява опасност и в него едва ли се проповядва уахабизъм и други крайни идеи. „Няма нищо незаконно в определено помещение да се води молитвата. Домът се обявява в Столична община от Дирекцията по вероизповеданията при Министерски съвет и се води под шапката на мюфтийството. Това може да бъде дори и апартамент, в зависимост от хората, които го посещават“, заяви той.

По думите му обаче в страната 450 джамии са затворени, защото мюфтийството не плаща заплати на имамите. По този начин желаещите да се молят няма къде да го направят.

Така, от цялата тази информация, излязла по медиите, разбираме, че Главното мюфтийство може би не успява да контролира всички джамии и молитвени храмове, които има на територията на България. По последни данни, те наброяват около 2000, а мюфтийството е назначило в само 300 свои представители. Това какво говори? Че просто не се знае какво се проповядва в останалите. И дали тези молитвени храмове наистина не се проповядва радикален ислям, твърде опасен за България? На този отговор със сигурност може да бъде отговорено от компетентните органи. Надяваме се да си свършат работата и да имаме яснота по този казус.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове