Зодиакална маниакалност

Зодиакална маниакалност - картинка 1

Серийният убиец "Зодиак"

Зодиак е вторият по популярност сериен убиец, след Джак Изкормвача. Той е изпратил няколко писма до полицията и медиите, с които показвал невероятния си ум и жестокост.

Убиецът нарича себе си Зодиака, а самоличността му и до днес обгърната в пълна мистерия. Въпреки че той твърди, че в писмата си до полицията оставя кодове, чрез които да го открият.

Неспособността на полицията да разкрие самоличността му, както и фактът, че едва една от четирите криптограми на Зодиака е разшифрована, създава около изверга аурата на неуловимия и тайнствен сериен убиец, която го доближава до славата на Джак Изкормвача.

За по-малко от година той е нападнал 7 човека, като е успял да убие петима от тях. Самият убиец казва, че е отнел живота на 37 човека.

Първото си убийство Зодиака извършва 30 октомври 1966 година. Бруталният убиец отнема живота на 18-годишната студентка Чери Джо Бейтс, която умира в близост до паркинга на библиотеката на колежа в Ривърсайд Сити.

Няколко месеца по-късно той убива 22-годишната Дарлийн Елизабет Ферин и Сесилия Шепърд. Две от жертвите му обаче - Майкъл Рено Маго и Брайън Хартнел, оцеляват и дават първите описания на мистериозния убиец.

Филмът "Зодиак" се смята за един от най-достоверните ленти, правени за сериен убиец някога. Сюжетът проследява хронологично събитията и терзанията на полицията относно разследването.

Според Маго той е мъж, висок около 1.70 метра, 90 килограма и с широко лице.

Първото писмо, с което Зодиака се представя на обществото, е публикувано на 1 август 1969 година във вестниците Сан ФранцискоЕкзаминър, Сан Франциско Кроникъл и Валехо Таймс-Хералд.

Смята се, че писмата му са код, с който убиецът разкрива самоличността си. Тези кодове обаче така и не са разшифровани с пълна точност.

Любителят на загадките Кори Старлипър твърди, че Зодиака е Артър Лей Алън – един от основните заподозрени от полицията по време на мащабното разследване през 60-те и 70-те години.

При нито едно от задържанията на Алън не са открити доказателства, уличаващи го в серията убийства.

На 15 май 2012 година пенсионираният полицай Линдън Лафърти издава книгата си Зодиакалният убиец – прикриването, в която твърди, че мистериозният сериен убиец все още е жив и здрав и на 91-годишна възраст продължава да живее в дома си в окръг Солано, Калифорния.

В началото на 2016 г. полицията обявява, че самоличността на Зодиак е установена.

Той е серийният убиец Денис Рейдър, ползвал псевдонима ВТК, който е заловен през 2005 г. и е осъден на доживотен затвор. Връзката между ВТК и Зодиак е открита от криминални експерти, които са сравнявали писмата до органите на реда.

/30

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове