10 конспиративни истории, вдъхновили романите на Дан Браун

10 конспиративни истории, вдъхновили романите на Дан Браун - картинка 1

Едва ли има някой, който да не е чувал за Браун

Едва ли има някой, който да не е чувал за Дан Браун и почти няма човек, който да не е чел поне едно от литературните му произведения. Той е автор на едни от най-продаваните романи в световен мащаб, публикувани на 54 езика. През 2005 г. намира място сред 100-те най-влиятелни хора в света, в популярната класация на списание TIME, пишат от 10te.bg.

Едва прохождащ на литературната сцена, Браун стартира с романа „Цифрова крепост“, който не набира достатъчна популярност сред читателите. След него се появява „Метеоритът”, а не след дълго излиза бестселърът „Шифърът на Леонардо“, която се превръща в абсолютен рекордьор. Следват „Шестото клеймо”, „Изгубеният символ“ и „Ад”. В момента писателят работи върху новата си книга, която ще се появи през септември 2017 г.

„Ад” е третото произведение на Браун, което получава филмовата си адаптация. При премиерата на романа, авторът споделя, че „най-важното и съществено послание на книгата е осъзнаването на света около нас. Не можем да останем неутрални във времена на засилваща се криза. Трябва да мислим какво се случва около нас и да бъдат взети някакви мерки.”

Преди броени дни се състоя световната премиера на лентата, с участието на носителя на „Оскар” – Том Ханкс, Фелисити Джоунс, Бен Фостър и др. У нас филмът може да бъде видян на големия екран от днес, 14 октомври.

Сюжетът проследява приключенията на Робърт Лангдън, след като се събужда във Флоренция с мозъчно сътресение и частична амнезия. Докато археологът се опитва да си върне спомените за последните няколко дни, той трябва да избегне опити за отвличане от страна на множество правителствени и престъпни организации и да се справи с поредната сложна загадка.

Засегнатите теми в „Ад“ са били основен мотив за режисьора на филма – Рон Хауърд, да се ангажира с проекта.

„Преди няколко години чух, че населението на планетата е нараснало тройно за последните 80 години. Това ме притесни доста. Винаги съм искал да пиша за Данте и намерих начин да свържа двете заедно. Надявам се, че филмът и книгата повдигнат правилните въпроси пред света.“

Освен с успеха, Браун се сблъсква и с много критика от ревностни религиозни групи, но това не го отказва от търсенето на древни символи. Сюжетът на книгите му винаги е свързан с тайни, символи и сенчести организации. От yahoo.com предлагат списък с 10 конспиративни теории, вдъхновили писателя. Ето ги и тях.

1. Исус е имал любовна връзка с Мария Магдалена

1_konspiratsiiОсновната линия в сюжета на „Шифърът на Леонардо”, върви върху вероятността Христос да има наследници, които всъщност са истинският Свещен Граал. Тайната е пазена от Ордена на Сион, основан през 1099 г. Тази хипотеза е взаимствана от книгата „The Holy Blood and the Holy Grail“, издадена през 1982 г. По-късно авторите ѝ се опитват безуспешно да съдят Дан Браун за плагиатство.

2. Мощно тайно общество от илюминати контролира света

2_konspiratsiiСъществуването на хипер-властимащи хора по света, настроени срещу Католицизма, е само предполагаемо. Тази хипотеза е използвана в „Шестото клеймо“, а всъщност става дума за истинска организация, основана в Бавария през 1776 г., която обаче е разформирована. Според някои автори това тайно общество продължава да съществува, като членовете му са обвинявани за почти всяко важно световно събитие – от Френската революция, през убийството на Джон Кенеди до избора на Барак Обама за президент на САЩ.

3. Друго, религиозно-ориентирано тайно общество – Опус Деи, управлява света

3_konspiratsii

Отново става дума за съществуваща в реалния свят организация, включена в сюжета на „Шифърът на Леонардо“. Опус Деи е основана е през 1928 г. и насърчава придържане към християнски морал, а не самобичуване и унищожаване на Свещения Граал. Повечето журналисти, които разследват тази група, прилагат доказателства, че престъпната дейност на обществото, е по-скоро мит.

 

4. Католическата църква се опитва да унищожи науката през 1668 г.

4_konspiratsii

Ключов момент в „Шестото клеймо“ е хипотезата за атака от страна на Католическата църквата срещу учените, които били избивани заради трудовете и откритията си.
Според повечето експерт подобно преследване не се е случвало. Например пасторът Джордано Бруно, който бил екзекутиран през 1600 г., вярвал, че вселената е безкрайна. Но реално не това, а антихристиянските му убеждения са станали причина за убийството му.

5. Антиматерията ще разреши енергийната криза в света

5_konspiratsiiСблъсъкът между религия и наука е в основата на повечето книги на Дан Браун, както се случва в „Шестото клеймо“, където фокусът пресъздаване момента на Сътворението в размери, видими с микроскоп. Ученият от ЦЕРН – д-р Леонардо Ветра, открива нов начин да създаде антиматерия, с помощта на дъщеря си Витория, като това се смята за значимо откритие, което ще реши проблема е енергийната криза в света. След появата на романа, от Европейската организация за ядрени изследвания, обявиха, че създаването на антиматерията като източник на енергия е безсмислено, защото за създаването и ще бъде необходимо много голямо количество енергия.

6. Вървим към края на света, ако броят на населението продължи да расте

6_konspiratsii

Това е централният сюжет в „Ад”, който ръководи злодея в действията му. Наистина съществува такава теория, създадена през XVIII век от английския еретик Томас Малтус, продължена от биолога Пол Ерлих в книгата му от 1968 г. „The Population Bomb“. И, докато заплахата от пренаселване на Земята не звучи пресилено, то учените твърдят, че дори и да се случи, това няма да доведе до края на света. През 2014 г. Националната академия на науките на САЩ прави изчисление, че през 2100 г. населението на земята ще бъде 10,4 милиарда, което поражда въпросът как ще се справим с проблема.

7. Църква близо до Единбург крие тайната на Светия Граал

7_konspiratsii

Според някои вярващи, катедралата е копие на Соломоновия храм в Йерусалим и е построена от рицарите тамплиери. Тази теория е отхвърлена от редица изследователи, позовавайки се на факта, че тя е построена 150 г. след края на тамплиерите. Хипотезата изглежда още по-невероятни след доказването, че Орденът на Сион не е съществувал.

8. С концентрация на мисълта можете да изпълните своите желания

8_konspiratsiiНоетиката се появява в сюжета на „Изгубеният символ“. Това е до някъде парапсихология, която някои биха нарекли псевдонаука. Създадена е през 1973 г. от астронавта Едгар Мичел – шестия човек, стъпил на Луната. В романа, главният герой прави иновативни проучвания, които биха променили нашето разбиране за религията и Вселената.

9. Ръката на мистериите

9_konspiratsii

Идеята идва от учението на френския монах век Бернар дьо Монфосон от XVII в., че Първият човек във франкмасонската ложа държи ключа към тайните на Вселената. Ръката на мистериите се появява в „Изгубеният символ“, символизирайки могъществото си и превръщането си в Бог. Тази хипотеза води корените си от теория на Манли П. Хол, който я използва, за да обясни как масоните управляват правителството.

10. Американските банкноти са пълни с франкмасонски символи

10_konspiratsii

Може да се каже, че най-малко един от Бащите Основатели на американската нация – Бен Франклин, е бил масон. Но дали американската валута представлява някаква тайна кодирана карта за това общество, кой знае!? Браун използва тази теория в „Изгубеният символ“, но всъщност т.нар. Око на провидението, което е над пирамидата на банкнотите, не е обичайна част от масонския ритуал във времето, в което са създадени банкнотите.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове