10 несбъднати предсказания за края на света

10 несбъднати предсказания за края на света - картинка 1

Да се надяваме и следващите предположения да са все така грешни ..

Когато става дума за апокалипсис и масови разрушения, не липсват подробности кога и как ще се случи това. Единственото общо между всички сценарии за края на света е, че не са се сбъдвали.

1. Краят на хилядолетието, 1000 г. В годините преди края  на Първото хилядолетие, стотици хора в християнска Европа тръпнат в очакване на Апокалипсиса и приемат всяко съвпадение, природно бедстве или странно небесно явление като поличба за края на дните. Твърди се, че преди настъпването на хилядната година хората масово раздавали богатствата си на бедните, сградите били оставени незавършени, нивите незасети, а разбойниците - пуснати на свобода. 

2. 1666 г. Комбинацията от хиляда години и "числото на Звяра" пораждала опасения сред хората доста преди годината да настъпи. Чумната епидемия през 1665 г. допринесла за мрачните предчувствия, а когато през 1666 г. Лондон бил обхванат от пожар, мнозина повярвали, че е настъпил Страшният съд.

3. 1806 г: Кокошката пророк от Лийдс
Кокошката започнала да снася яйца, на които било изписано "Христос идва". Новината за чудото се разпространила бързо. Много хора повярвали, че наближава Съдния ден, докато любопитен местен жител не видял как кокошката снася "пророческите яйца", а надписът на тях се появява с човешка намеса.

4. 1910 г: Халеевата комета. През 1881 било открито, че опашките на кометите съдържат смъртоносен газ, наречен цианоген. Интересът към това откритие нараснал с осъзнаването, че земята ще премине през опашката на Халеевата комета през 1910. "Ще бъде ли Земята окъпана в отровен газ?" пишат New York Times и други вестници, пораждайки масова паника. Здравомислещи учени обясняват, че няма опасност, но голяма част от хората се убеждават в това едва след преминаването на кометата.

5. 1997: Кометата Хейл Боп. С откриването на кометата през 1995 година идват и слуховете, че тя крие НЛО. В Калифорния е създадена група, наречена "Портите на Рая", която проповядва, че с кометата идва краят на света. При приближаването на кометата на 26 март 1997 39-ма души, последователи на култа, се самоубиват.

6. Нострадамус: Август 1999. Един от мистериозните стихове на популярния "пророк" гласи: "Година 1999, седмият месец, от небето ще дойде велик цар на ужаса." Достатъчно, за да всее ужас у хората, които вярват на писанията му.

7. 1 януари, 2000:  Проблемът Y2К. Реалният проблем с двуцифрените дати в компютърните системи бързо се разраства до опасението, че грешката в изчислението на датата ще блокира всички компютри и ще доведе до масов хаос. Регистриран е скок в продажбите на оръжия, а някои се готвят да живеят в бункери. Всъщност проблемът с датите е решен няколко години по-рано, а през 2000 г. настъпват незначителни разминавания.

8. 5 май, 2000. Ако компютърният апокалипсис не ни довърши, глобалната катастрофа в края на второто хилядолетие била гарантирана от Ричард Нуун и  книгата му "Ледът: Последното бедствие". Според него на 5 май 2000 г. планетите ще се подредят по такъв начин, че да предизвикат ужасяващо мигновено заледяване, което ще сложи край на живота на Земята. Засега сякаш глобалното затопляне държи леда настрана.

9. 2009: Големият адронен колайдер. Преди да заработи Големия ускорител на частици, съществуваха опасения, че в него може да се създаде черна дупка, която да започне да всмуква материята около себе си и да погълне Земята. Учените отрекоха подобна възможност, но слухът беше масово разпространен.

10. 21 май 2011 През май 2011 радио проповедникът Херълд Кемпинг предизвиква вниманието на международните медии с пророчеството си, че денят на Страшният съд ще дойде на 21 май с нечувани земетресения по цялото земно кълбо и драмата ще продължи до 21 октомври, когато ще настъпи окончателния край на света. Щом 21 май преминава мирно и тихо, Кемпинг за кратко се оттегля от светлината на прожекторите, за да обяви по-късно, че Съдният ден действително е настъпил, но земетресенията били в духовната сфера.

И разбира се, може би най-известното:

21 декември 2012: Календарът на маите

На 21 декември 2012 г. идва краят на света, вярваха стотици хиляди, а може би и милиони хора по земята. Така предрекъл (поне според тълкуванията на някои учени) календарът на маите. Тогава загадъчната планета Нибиру трябваше да се вреже в Земята и да унищожи всичко живо. Всъщност, 21 декември 2012 г. отбелязва само краят на един космически цикъл, но това не попречи хора от цял свят да се стичат към подземни скривалища, светилища и всевъзможни Ноеви ковчези, тръпнейки в очакване на Апокалипсиса.

Източник: обекти;

/40

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове