10-те най-странни модни тенденции през годините

10-те най-странни модни тенденции през годините - картинка 1

Случвало ли ви се е да гледате филм, отразяващ друга епоха и да се изумявате на странния подбор на дрехи, в които са облечени актьорите?

Е, това изобщо не е случайно, защото разнообразието от нетрадиционни модни тенденции през годините далеч не прилича на днешните ни представи за облекла. Вижте кои са най-странните модни тенденции, които жените по света се налагало да спазват…

1. Ужасяващата история на лотус обувките

Не, обувките от снимката не са предназначени за малки деца, просто трябва да се приготвите да чуете ужасяващата история на дамските обувки тип „лотус“. Средновековието в Китай модните любители ще запомнят с небивалата мода на деформираните женски крака. Още от малки, родителите връзвали краката на децата им толкова силно, че ходилото да израсне деформирано и изключително малко! Смятало се, че ако пръстите на жените били завити надолу, те ще успеят да се омъжат и ще бъдат по-плодовити.

2. Островърхи обувки

Нетипичните обувки „Crackowes“, отличаващи се със силно подострения си връх, били популярни през далечния 15 век. Дължината им можела да достигне до значителните 40 сантиметра, като зависила от човека, който ги носи. Ако той бил благородник, можело да си позволи да обуе 38-сантиметрови обувки. Ако обаче бил част от простолюдието – 15-сантиметровите са най-дългият вариант, който можел да си позволи.

3. Много тясна и дълга пола

Чували ли сте за нестандартните поли “hobble”? Ако все още не сте, тогава ще побързаме да ви предупредим, че тези тесни и дълги поли, очертаващи извивките на краката ви, са всъщност изключително неудобни. Освен че ограничават движението ви, те също така могат спокойно да ви спъват, докато ходите. На тези мъчения подложил жените в началото на 20 век френският дизайнер Пол Поирет.

4. Без никакви форми

Оказва се, че днес силно провъзгласяваните изпъкнали форми на жената, някога не били модерни. Вместо да очертава добре извивките на тялото си, жената през двадесетте години на миналия век смятала, че трябва да изравни гърдите и торса си. Целта била роклята да пада по дамското тяло, без да има нито една странична гънка. На всичкото отгоре жените носили пристягащи бюста дрехи, които да скрият техните гръдни извивки.

5. Корсет

Другата крайност, оставяща без дъх клетите дами още от 5-ти век, са така популярните корсети. Изработката им еволюирала през годините, преминавайки от китова кост, през дърво и стомана. Носенето им причинявало проблеми на жените с някои органи, включително лошо стомашно разстройство. Някои обаче смятат, че въпреки всички интересни спекулации, обвинявайки дрехата в причиняването на рак и смърт при жените, всъщност носенето на корсет не било рисково за живота. Къде е истината – можем само да гадаем…

6. Кринолин

Всички вие сте виждали как изглеждат огромните рокли, красели жените от Викторианската епоха. Стегнатата горна част и екстремно широката пола стават възможни благодарение на „устройството“, наречено кринолин. То заема формата на камбана и е достатъчна основа, върху която да бъде поставен разноцветния плат. Освен че са изключително тромави, тези рокли се оказват и много опасни. През 1858 година млада жена от Бостън починала в пожар, причинен от разнесения чрез роклята ѝ пламък от камината. Още по-лошото е, че за двумесечен диапазон от същото нещо си отишли още цели деветнадесет жени.

7. Турнюр

Сигурни сме, че сте виждали и това чудо. За да ви подсетим за каква модна тенденция точно става въпрос, ще ви подскажем – уж обикновена рокля, но нетрадиционно повдигната откъм задните части на жената. Издигащата се пухкава „възглавничка“ пораждала преувеличените фигури на дамите през 70-те години на 19 век. И докато някои жени възхвалявали популярната мода, други дръзко я оплювали, като Лора Сиъринг в материала си в „New York Times“ относно агонията на дамите, причинена от модните тенденции.

8. Обувките „Chopines“

Така наречените обувки „Chopines“ измъчвали краката на богатите италиански дами още от Ренесанса. Подобно на островърхите обувки, тук колкото по-голяма била височината, толкова по-високопоставена била тяхната собственичка. Както може би вече предполагате, основната цел на тези обувки била дамата да изпъкне сред останалите. Е, с тези огромни и неудобни неща върху краката, тя просто няма как да не привлече вниманието на околните, където и да се намира.

9. Муселинова рокля

Популяризираната от Мария Антоанета муселинова рокля се оказва не само недостатъчно топла за студените дни, но и опасна за жените, разчитащи на нея. За някои критици, модерните в началото на 19 век рокли били доста разголени, затова не били подходящ моден избор. През 1803 година в Париж избухва страшен вирус, за чийто главен „виновник“ историците посочват именно муселиновата рокля. Твърдението се превърнало до такава степен във факт, че нарекли заболяването „муселинова болест“.

10. Костюмите „Блумър“

Популярните костюми „Блумър“, наречени на активистката Амелия Блумър, са създадени през 50-те години на 19 век от Елизабет Милър. Типично мъжката за тогава дреха – панталон, била съчетана в елегантен костюм, предназначен за дами. Въпреки факта, че нетрадиционните крачоли едва се подавали от натрупаната с пластове пола, революционният продукт веднага бил заклеймен от привържениците на дотогавашната дамска мода.

 

източник: 10те.бг

/33

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове