11 неща, които дължим на хората от Древността

11 неща, които дължим на хората от Древността - картинка 1

Древният Рим е един от първите и най-ярките примери за цивилизация в историята на човечеството

Наследството на древните римляни е наистина колосално. То е толкова ценно, че дори днес усещаме влиянието му.

1. Латиницата

Най-очевидното наследство от Рим. Днес много езици са базирани на латиницата. Половината свят я използва. Латинският език е популярен в научните среди.

2. Бетон

Той е изобретен далеч преди римляните. Именно последните обаче го използват в най-голяма степен, тъй като са го оценили като достоен строителен материал.

3. Павирани пътища и каменни мостове

Както и при бетона, пътища и мостове са използвали и хората преди римляните. В „западната“ част на нашата планета обаче по едно време са решили, че не е лошо пътищата да са по-дълготрайни, а мостовете – по-здрави.

Като резултат строителството на тези инфраструктурни обекти активно започва да се осъществява с камък и бетон.

4. Пътна мрежа

Римските пътища са ни оставили в подарък транспортна мрежа из цяла Европа и Мала Азия. Много съвременни магистрали и шосета и днес съвпадат като маршрут с древноримските.

5. Водопровод

Трудно римляните ще патентоват това изобретение. Още във Вавилон са се строяли аквадукти. Именно римляните обаче ги използват навсякъде.

Те прилагат творението не само за напояване, но и за снабдяване на градовете с вода, както и промишлени обекти. А на места и за добиване на ресурси.

6. Канализация

Именно римляните превръщат канализацията в модна тенденция, която е жизненонеобходима за големите градове.

7. Редовна и професионална армия

Преди римляните редовните армии не съществували. В Древна Гърция, в Египет и на Изток армиите се събирали по пътя на опълчения, по повод възникнала нужда от защита или нападение. Броят на „професионалните“ воини в ранните държавни образувания бил нищожен.

8. Меценатство

Това явление в обществото е наречено в чест на Гай Цилний Мецената. Той бил най-добрият приятел на управителя на Рим – Октавиан Август. Гай Цилний не заемал никаква официална длъжност, той обаче активно спонсорирал културните дейности и прославял държавните ценности.

9. Република

Когато съвременните хора говорят за демокрация, република и свобода, може да се заблудят, мислейки, че става дума за синоними. Това не е така. Демокрацията в Атина не е имала нищо общо с Република Рим.

Римляните са първите, които оценяват ползата от разделението на властите. Те са осъзнали, че концентрацията на толкова много правомощия в ръцете на един човек е опасна за обществото.

10. Гражданство

Най-основното наследство, което сме получили от Рим, е понятието „гражданин“. Римляните първи осъзнават, че всички свободни хора трябва да бъдат граждани на империята, независимо къде са се родили и в коя част на държавата живеят.

11. Християнство

Дълго време в Римската империя християнството се е смятало за секта. Докато Константин Велики не решава друго. Той пренася кръста от Йерусалим в новата столицата – Константинопол. След това Теодосий I Велики прави християнството официална религия.

Бонус: Социална мобилност

Именно в Древен Рим се оформя понятието „класическо робство“ – днес това ужасно явление се определя като абсолютна диващина. Рим обаче сериозно се отличавал от всяка друга държава, когато става дума за социална мобилност.

Преди Рим хората умирали такива, каквито се раждали. От Древен Рим хората започват да използват социалната мобилност. Вече робите можели да стават свободни, да влизат в елита, а простите войници дори можели един ден да бъдат императори.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове