2 февруари - Петльовден, празникът на мъжките рожби и Сретение Господне

2 февруари - Петльовден, празникът на мъжките рожби и Сретение Господне - картинка 1

Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък през турско време – кръвния, взимането на малки момчета за еничари

Според народния календар, Петльовден е посветен на децата. За предпазването им от болести се коли петле или ярка в зависимост от това, момче или момиче има в къщата. Забранено е да се работи, защото се вярва, че денят е черен и ще се зачерни къщата. Не се правят годежи и сватби.

Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на турското робство, когато с кръв от петли българските семейства белязвали портите си, за да заблудят властите, че от техните къщи вече са взети момчета за еничари.

Преданията разказват следната 300 годишна история:
Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък през турско време – кръвния, взимането на малки момчета. Разпитаните стари хора разказват как смела еркечанка (с. Еркеч - Бургаско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, а в полунощ заклала петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред.

Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч.

От тогава та до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.

Подготовката за петльовден започва сравнително рано. Още от есента се определя един петел за “баща”, и втори за петльовден. Петелът-курбан се коли на дървотника от майката на момчето; жените, които нямат мъжки рожби, също празнуват този ден, за да се сдобият с момче, "но която няма момче не си коли петела, ами го носи дето има момчета, там да й го заколят"; с кръвта, се опръсква навсякъде; главата на заклания петел, заедно с краката, се хвърлят на покрива на къщата, като се изричат специални заклинания.

Според православния календар, на 2 февруари е Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка. 40 дни след раждането на Исус Христос света Дева Мария занесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога.

С какво друго е останала тази дата в историята:

На днешната дата през 962 г. Отон I е коронован в Рим като първи император на Свещената римска империя; в Германия тази дата се приема за ден на основаването на нацията.
През 1536 г. испанският конкистадор Педро де Мендоса основава Буенос Айрес.
През 1568 г. са открити Соломоновите острови.
През 1701 г. Петър I издава указ за основаване на Балтийския флот.
През 1709 г. случайно минаващ кораб прибира от остров Мас-о-Тера корабокрушенеца Александър Селкирк - първообраз на героя на Даниел Дефо Робинзон Крузо.
През 1811 г. руски заселници основават американския град Форт Рос.
През 1846 г. най-богатите квартали на Пловдив са почти унищожени от пожар.
През 1863 г. американският писател Самюъл Клемънс започва да публикува под псевдонима си Марк Твен.
През 1896 г. престолонаследникът на българския трон княз Борис III Търновски приема православието; негов кръстник става руският император Николай II.
През 1940 г. американският поп-певец Франк Синатра прави дебют на сцената.
През 1943 г. по време на Втората световна война последните германски военни части капутилурат в битката при Сталинград.
През 1945 г. в нощта на 1 срещу 2 февруари са изпълнени смъртните присъди чрез разстрел, издадени от Народния съд на Богдан Филов и княз Кирил Преславски.
През 1946 г. Унгария е обявена за република.
През 1974 г. е пробният полет на американския многофункционален изтребител F-16.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове