36 години от атентата на гара Буново

36 години от атентата на гара Буново - картинка 1

Бомба във вагон за майки с деца убива седмина, включително три деца

На 9 март 1985 г. е извършен атентат на гара Буново. Бомбата е поставена във вагон за майки с деца на влак № 326 от Бургас за София. Това е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите.

Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21.31 ч. на гарата, а не в тунела.

На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта Димитър Стоянов и Васил Цанов. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда - кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

В атентата загиват седем души, три от които деца. Ранени са тежко девет души, сред тх - две деца. Мотивът са действията на държавната власт по това време, които са обединени под термина „Възродителен процес”.

Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел „Сливен” в Сливен. Атентатите са дело на членове на нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България, въпреки че тя е създадена няколко месеца по-късно. Съществува съмнение, че тази организация е подпомагана в дейността си от разузнавателните служби на Турция.

На 25 април 1988 са осъдени на смърт лицата, пряко участвали в атентата (в скобите е рожденното име): Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб), няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и осъдените са екзекутирани и кремирани.

Емин Мехмедали (Елин Маджаров) и Абдула Чакър (Алцек Чакъров), са били агенти на окръжното управление на Държавна сигурност в Бургас през 70-те и 80-те години. Осъдени за помагачество са: на 6 години затвор - Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), брат на първия терорист (лежи 2 г. амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990 г.), на 2 години затвор Никола Николов, на по 1 година затвор Севда Латинова и Милко Вълканов. Терористите стават обект на сделка с Турция и са разменени. По-късно Сабри Мехмедали израства до пост областен координатор на ДПС за Бургас.

И други събития, случили се на днешната дата:

1074 г. - Папа Григорий VII отлъчва от църквата всички женени свещеници, с което окончателно утвърждава целибата в католическата църква.
1230 г. - В Битката при Клокотница българският цар Иван Асен II разбива войските на епирския деспот Теодор Комнин.
1497 г. - Николай Коперник извършва и описва първите си астрономически наблюдения.
1500 г. - От Португалия за Америка потегля експедицията на Бартоломео Диаш и Педро Кабрала, която открива Бразилия.
1831 г. - В Алжир е създаден Френският Чуждестранен легион.
1842 г. - В театъра Ла Скала в Милано се представя за първи път операта Набуко на италианския композитор Джузепе Верди.
1854 г. - В Букурещ е създадено Средоточно попечителство - бъдещата Добродетелна дружина.
1916 г. - Мексиканският бунтовник Панчо Виля напада щата Ню Мексико.
1923 г. - Владимир Ленин получава инсулт за трети път, остава прикован на легло и е неспособен да говори, поради което окончателно напуска всички официални постове, които заема.
1933 г. - Българските комунисти Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев са арестувани и обвинени за подпалването на Райхстага.
1941 г. - Втората световна война: По границите на България с Югославия и Гърция е настанена 680 хил. германска армия.
1945 г. - Втората световна война: Американската авиация извършва мащабни Бомбардировки на Токио, при която е разрушена голяма част от сградите в града и загиват над 80 хил. души.
1953 г. - Инцидент и паника стават причина за загиването на стотици хора по време на церемонията по погребението на Йосиф Сталин.
1959 г. - Куклата Барби е показана за първи път на панаир за играчки в САЩ.
1967 г. - Дъщерята на Сталин, Светлана Алилуева, иска политическо убежище и емигрира в САЩ.
1977 г. - В САЩ и Канада е забранено използването на захарин в хранителните продукти и лекарствата.
1985 г. - В Народна република България е извършен атентат на гара Буново, при който загиват 7 души.
1991 г. - В Белград се провеждат мащабни демонстрации против Слободан Милошевич. Двама души са убити, а на улицата са изкарани танкове.
2006 г. - Открита е течна вода на луната Енцелад, спътник на Сатурн.
2008 г. - Осъществен е първият полет на АТК.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове