5 неща, които да не се страхуваме да казваме на децата

5 неща, които да не се страхуваме да казваме на децата - картинка 1

Понякога е полезно да ги чуват

1. Съжалявам

 Когато наистина съжаляваме за нещо, което сме казали или направили, е много важно да се извиним на нашите деца. Това има значение и защото ще им послужи като модел за поведение, когато те са допуснали грешка. Но ако ви се налага често трябва да се извинявате на децата, замислете се за причината - може би се нуждаете от почивка.

2. Не!

Много е креативно да изградите вашите взаимоотношения около утвърдителното Да!, но има моменти, когато да кажете "Не!" е абсолютно необходимо и в интерес на вашите деца. Тези моменти зависят от вашите семейни ценности и правила. И все пак, Не! може да се възприеме позитивно и със сигурност има начини да убедите хлапето да го приеме без да се обиди. Любезено и твърдо Не! на финала е необходимо, за да продължите нататък.

3. Направих грешка

Всички правим грешки, понякога неволно или като следствие от необмислени решения, за които по-късно съжаляваме. Грешките ни учат. Като показваме на децата, че ги осмисляме и се поправяме, им даваме правото и те да направят своите грешки, от които да се поучат.

4. Гордея се с теб

Този израз е много важен в общуването и не само е ОК да го изричате, но и да го показвате - че вярвате в детето и се гордеете с него. Важно е да изберете добре момента, в който да го кажете. Когато малкото ви момиченце, като вижда разплаканата си приятелка, защото си е спукала балончето, я прегръща и казва: „Не плачи, подарявам ти моето" и вие кажете: „Браво! Гордея се с теб!” - това е момент, който дъщеричката ви ще цени завинаги.

5. Зает/а съм, би ли го направил/а сам/а 

Важно е да помагаме на нашите деца. Но също така  е много важно да ги окуражаваме да правят нещата самостоятелно. Не да стимулираме независимост заради самата независимост. Като им даваме възможност сами да правят нещата, когато това е подходящо, дори те да имат затруднения им даваме прекрасен шанс да придобият най-различни умения.

Източник: positiveparentingconnection.net, адаптация Еми Спасова 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове