8 любопитни факта за живота на Алберт Айнщайн

8 любопитни факта за живота на Алберт Айнщайн - картинка 1

Немският учен безспорно е известен най-много със своята формула E=MC², но това далеч не е единственият интересен факт около него

Плаване

Айнщайн дори не можел да плува, но това не го спряло да се запали по плаването. Докато следвал в Политехническия институт в Цюрих, той редовно излизал с лодка, за да се усамоти и разсъждава.

Мозъкът на Айнщайн

Седем и половина часа след смъртта на Айнщайн, мозъкът му бил изваден от патолога Томас Харви в лаборатория в болницата "Принстън". Харви запазил части от него за себе си, а други дал на водещи патолози. Открит остава въпросът дали наистина Айнщайн е дал съгласие за това.

Президент на Израел

Малко след смъртта на президента Вайцман през ноември 1952 г., Айнщан бил поканен да наследи неговия пост като втори президент на Израел. Той обаче отказал, позовавайки се на старостта си и на "вродената липса на опит в общуването с много хора".

Чорапи

Или по-скоро липсата на такива. Брилянтният физик никога не е носил чорапи. "Още като малък забелязах, че палците на краката ми винаги пробиват дупки в чорапите и затова спрях да ги нося", припомня си той. Айнщайн отказва и да се "облича правилно" за когото и да било.

Пушач

Закоравял пушач, ученият почти никога не се разделя със своята лула. "Вярвам, че пушенето на лула допринася за по-обективната преценка", дори заявява той през 1950 г.

Брак

След като Айнщайн се развежда с първата си жена, през 1919 г. той се жени за своята братовчедка Елза Ловентал. Още по-интересно е, че тя има роднинска връзка с него от две страни - майките им са сестри, а бащата на Алберт и бащата на Елза са братовчеди.

Компас

Айнщайн бил запленен от науката, още когато бил на 5 годинки. Тогава лежал болен в леглото и за да го разсее, баща му му дал компас. Начинът, по който функционирала джаджата, завинаги впечатлил младото момче.

Дъщеря

През 80-те години на миналия век станало ясно, че Айнщайн имал незаконна дъщеря от първата си жена, която забременяла, преди те да се оженят. Новороденото момиченце било дадено в приют, тъй като двойката нямала средства да го издържа. Предполага се, че детето е починало още невръстно.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове