9.IX - Световен ден на красотата

9.IX - Световен ден на красотата - картинка 1
a_boat_in_eyes.png

Да, да, знаем, че свързвате датата със съвсем друго събитие!

Ще стигнем и до 9.IX.1944 г., но в тази дата - честно казано, - няма нищо хубаво.
Затова - първо добрата новина!

9 септември е Световен ден на красотата - отбелязва се по инициатива на Международния комитет по естетика и козметология от 2003 г. Комитетът e водеща престижна световна организация, основан е в Брюксел през 1946 година. Има свои подразделения в 33 страни.

По повод Деня на красотата в много градове и страни на 9 септември се провеждат конкурси за красота. Първият конкурс за красота е организиран в Белгия през септември 1888 г. а първият конкурс “Мис Свят” се провежда в Лондон през 1951 г.

За съжаление, в България не е престижно да се организират конкурси за красавици точно на 9 септември, защото ние тук свързваме тази дата с началото на последната окупация по нашите земи - тази на Червената армия.

И с началото на комунистическият терор - последната масова репресия срещу част от българския народ, извършена от друга част... А това не е весело.

Та, на 9.IX.1944 г. (точно така я изписвахме датата по плакатите едно време!), се извършва насилствена промяна в държавната власт в България, свалено е правителството на Константин Муравиев и

на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия.

След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество.

България попада в съветската сфера на влияние.

В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърдеше, че това е „народно въстание“.

Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция“. След политическата промяна от 1989 г. събитието си стана, каквото си е - преврат.

Ето с какво още ще запомним датата:

На днешната дата през 337 г. римската империя е поделена на 3 части между синовете на император Константин I. 
През 924 г. се провежда среща между цар Симеон и император Роман I Лакапин при стените на Константинопол, която завършва със сключване на примирие. 

През 1570 г. османските турци завладяват Никозия (остров Кипър).
През 1776 г. конгресът на американските независими щати, приел на 4 юли 1776 г. Декларацията за независимостта, официално нарича съюза Съединени Американски Щати.

През 1850 г. Калифорния става 31-я щат на САЩ.
През 1885 г. назначено е княжеско комисарство за Източна Румелия.
През 1886 г. в Берн, Швейцария е подписана международна конвенция за защита на авторското право на литературни и художествени произведения.

През 1892 г. астрономът Едуард Емерсън Барнард открива Амалтея - петият по големина естествен спътник на Юпитер.
През 1903 г. главният щаб на Илинденско-Преображенското въстание се обръща към българското правителство за оказване на помощ.
През 1909 г. официално е открита Софийската синагога.

През 1943 г. в нарушение на конституцията XXV Народно събрание избира Регентство в състав: княз Кирил Преславски, професор Богдан Филов и генерал Никола Михов.
През 1944 г. по време на Втората световна война с помощта на настъпващите в България сили на Червената армия е извършен Деветосептемврийския преврат, при който е свалено правителството на Константин Муравиев и установено правителство на Отечествения фронт.

През 1944 г. в противоречие с конституцията правителството на България издава постановления за освобождаване от длъжност на регентите на Симеон II и за назначаване на нов Регентски съвет, в който влизат професор Венелин Ганев (независим), Цвятко Бобошевски (независим) и Тодор Павлов (комунист).
През 1944 г. вестник „Отечествен фронт" започва да излиза легално.
През 1947 г. започват денонощни излъчвания на програма „Хоризонт" на Българското национално радио.
През 1948 г. е обявено създаването на Корейска народно-демократична република.
През 1956 г. Елвис Пресли дебютира в шоуто на Ед Съливан.

През 1969 г. в Канада влиза в сила т.нар. Езиков акт, съгласно който английският и френският стават официални езици за цялата територия на страната.
През 1972 г. Българската национална телевизия излъчва първо цветно предаване - манифестацията от площад 9 септември (днес Княз Александър Батенберг); започва работа Варненското телевизионно студио.

През 1975 г. започва редовното излъчване на тв канал Втора програма по Българската национална телевизия.
През 1985 г. САЩ обявяват въвеждането на икономически санкции за ЮАР като реакция срещу режима на апартейд.
През 1991 г. Таджикистан придобива независимост от СССР.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове