Анкара срещу Шарли Ебдо: Непоправим френски парцал

Анкара срещу Шарли Ебдо: Непоправим френски парцал - картинка 1

Списанието опозори Ердоган на корицата на новия си брой

"Няма да мълчим пред отвратителните нападки срещу нашата култура и религия. Няма да убедите никого, криейки се зад свобода на мисълта! Осъждам неморалната публикация на непоправимия френски парцал, отнасяща се до нашия президент. Призовавам международната общност, която има морал и съвест, да надигне глас срещу този позор". 

Това написа в Туитър вицепрезидентът на Турция Фуат Октай по повод на карикатурата на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, публикувана вчера във френското сатирично списание "Шарли Ебдо". 

Карикатурата дойде на фона на политическото напрежение между Анкара и Париж. На нея се вижда как Ердоган вдига бурката на жена, която му слугува и възхитен от голия й задник заявява: "Ехаа! Пророкът!".

"Когато си насаме, е много по-добре", гласи посланието на сатириците.

Преди дни турският президент призова сънародниците си да бойкотират френските стоки заради спора с Еманюел Макрон за отношението към мюсюлманите и исляма. Наскоро зачестиха призивите в социалните мрежи за бойкот на френските стоки в мюсюлманския свят, след като президентът Макрон обеща, че страната му ще продължи да защитава карикатурите на пророка Мохамед в памет на френския учител, обезглавен по-рано този месец в предградие на Париж. Учителят бе убит, защото е показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед в час за защита на свободата на изразяване.

Ръководителят на дирекцията по комуникации на турското президентство Фахреттин Алтун заяви:  

"Антимюсюлманската програма на френския президент Макрон дава плодове! "Шарли Ебдо" току-що публикува поредица т.нар. карикатури, пълна с противни изображения, които уж представят нашия Президент. Ние осъждаме този най-отвратителен опит с тази публикация да се разпространява културен расизъм и омраза".

Говорителя на президента Ибрахим Калън написа: 

"Строго осъждаме публикацията, свързана с нашия Президент на френско списание, което няма уважение към никоя вяра, реликва или ценност. Тези неща разкриват само собствената им пошлост и безнравственост. Нападките по личните права не са хумор и свобода на изразяване. Целта на тези неморални и безсрамни публикации е да посеят семената на омразата и враждебността".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове