Азерският газ ще влиза през Кулата, не по междусистемната връзка с Гърция

Азерският газ ще влиза през Кулата, не по междусистемната връзка с Гърция - картинка 1

Не става ясно каква ще е цената на газа и дали смяната на точката на вход води до такси

От 31 декември т.г. България започва да получава природен газ от Азербайджан. Съгласно подписания договор на „Булгаргаз“ с азербайджанската нефтена компания SOCAR, в страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. м. природен газ годишно от находището "Шах Дениз 2" за срок от 25 години. 

С това се похвали Министерският съвет днес, след заседанието си, в съобщение от пресцентъра на институцията. Премиерът Бойко Борисов пусна и кратно видео с речта си по темата по време на министерската сбирка.

От съобщението днес става ясно, че от януари до октомври 2021 г. входната точна за газа ще е при "Кулата", откъдето има връзка между газопровода TAП и гръцката газопреносна система. Количествата синьо гориво иначе трябваше да идват чрез Междусистемната газова връзка Гърция – България, която обаче още е в строеж. Оправданието за забавянето на работата в момента е пандемиятата от коронавирус, но самият проект е на 10 години и трябваше досега да е готов няколко пъти - според предишни изявления на правителствени представители. 

Припомняме, че договорът на "Булгаргаз" с азербайджанската компания SOCAR е подписан през 2013 г., като първите доставки се очакваха през 2019 г. Договорът е за 1 млрд. куб. м. годишно за 25 години. 

„Гарантираме, че на 1 януари следващата година имаме вече не само диверсификация, а и доставки на азерски газ, който влиза на територията на България през Гърция. На 1.01 2021 г. ще посрещнем азерския газ, за който толкова поколения политици говориха с Азербайджан. Правителството на "Обединени патриоти" и ГЕРБ работи добре и даде тази възможност за пълна диверсификация“, заяви Борисов.

Според енерийната министърка Теменужка Петкова  договорът е изключително важен за диверсификацията на доставките на природен газ.

Това, което не става ясно от съобщението, е каква ще е цената на газа и дали смяната на точката на вход води до такси. През пролетта на тази година "Булгаргаз" търсеше банкова гаранция от над 109 млн. долара за гарантиране на плащанията по договора за газа. Тогава директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов заяви, че България ще започне предоговаряне на цената и на азерския газ, чийто внос към онзи момент трябваше да започне през октомври т.г. - чрез връзката с Гърция, която не е готова. А предоговаряне на цената се искаше заради обвързването й с петролните деривати и горивото, което оскъпява. 

Агенция "Интерфакс" пък съобщи преди ден, че Сърбия е получила първи доставки на руски газ по втората тръба на "Турски поток", която премиерът Борисов начира "Балкански поток" на територията на България, но всъщност е стария проект "Южен поток". Строителството трябваше да завърши у нас на 15 декември и според информацията това е факт, но все още тече приемане на самия обект. 


По тръбите на "Южен поток", Европа трябваше да получава азерски газ от октомври тази фгодина, но очевидно и това се отлага във времето.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове