България – открийте себе си: село Тюленово

България – открийте себе си: село Тюленово - картинка 1

Човек е човек, когато е на път!

В продължение на няколко седмици, всяка събота ще Ви отвеждаме на най-интересните места в нашата китна родина, които си заслужават да бъдат посетени. Пък вече всеки от Вас ще избере неговата дестинация, която му е на душа.

Днешната дестинация се намира на морето, в община Шабла, област Добрич. Край Тюленово  се намират едни от най-красивите местенца по цялото ни Черноморие.

Тук всеки ще намери по нещичко любимо – любителите на екстремните изживявания – подводното гмуркане или скално катерене; романтиците – места за усамотение и вълнуващи изгреви; рибарите – риба, която няма вкус на тиня; любителите на природата – редки представители на флората и фауната, чист въздух и кристална морска вода. Тюленово е място почти недокоснато от цивилизацията, красиво и неопитомено.

Нужно е да разкажем накратко и историята на това уникално местенце.

Старото наименование на селото е Калъч кьой ("село на сърпа"). През средата на XIX век в цяла Добруджа, както и в това село се заселват допълнително множество българи от вътрешността на България, преди всичко от Котел и Смядово. Селото е преименувано през 1942 г., скоро след известната Крайовска спогодба, като за новото название е използван характерния за тази точка на Черноморието факт - наличието на стада тюлени, за които точно такова съчетание от прибой, пещери, ниски скали и ветрове се оказва подходящо място за населяване.

За съжаление тюлени в наши дни не могат да бъдат видeни, тъй като видът е изчезнал от нашето крайбрежие по ред причини.

Тюленово е място почти недокоснато от цивилизацията, красиво и неопитомено. Чудесно е за риболов и екстремните спортове като скално катерене и подводно гмуркане. Има платерина, кефал, сафрид и попчета и всеки, който метне въдица, може да е сигурен, че ще си уреди без проблеми вечерята върху жаравата на лагерния огън.

Можете да наемете лодка от местните жители и да навлезете в по-дълбоки води за риболов или разходка до пещерите.

Мястото е уникално наистина. Там съвсем спокойно можете да прекарате един чудесен уикенд само с приятели, например. Крайбрежието е идеално за любители на палатките, които разпъват палатките си направо на скалите. Мястото е любимо и за катерачите, тъй като скалите са особено живописни, информира tyulenovo.info.

Мястото не е подходящо за онези, които предпочитат да се изтягат на пясъка.

Просто защото такъв няма. Добре е да сте опитен плувец, защото са малко подходите към сравнително равното дъно на крайбрежието. При всички положения трябва да се следи метеорологичната обстановка, защото появи ли се вятър, загубени сте.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове