ДБ: Поведението на Борисов към Турция е унизително за страната ни

ДБ: Поведението на Борисов към Турция е унизително за страната ни - картинка 1

Според Кънев и Тафров България трябва да има добри отношения със съседна Турция, "но това не оправдава унизителното за страната ни поведение на Борисов"

Премиерът Бойко Борисов отказа да подкрепи недвусмислено Европейския съюз и в частност Франция в конфликта им с турския президент Реджеп Ердоган. Ясна официална българска позиция по конфликта няма.

Това обявиха евродепутатът Радан Кънев и говорителят на Демократична България по въпросите на външните работи и европейска политика Стефан Тафров в съвместно изявление в социалната мрежа по повод скандала между френския президент Емануел Макрон и турския му колега заради отказа на Макрон да спре публикуването на карикатури на пророка Мохамед. Двамата държавни глави влязоха в остър сблъсък по въпроса за исляма, а Турция призова за бойкот на френските стоки.

 

Според Кънев и Тафров България трябва да има добри отношения със съседна Турция, "но това не оправдава унизителното за страната ни поведение на Борисов".

"То не отразява ценностите и убежденията на българския народ. Тероризмът и тоталитарната идеология на “политическия ислям” са основна заплаха за сигурността на Европа и за сигурността, свободата и правата на всеки европейски гражданин. Правото на живот и лична сигурност и свободата на словото са основните ни ценности - те не са обект на преговори, договорки и търговски интереси. Заплахата срещу тях е заплаха срещу европейския начин на живот", казват те.

Затова и френският президент Еманюел Макрон, и други европейски лидери обявиха война на тероризма и “политическия ислям” и мястото на България е редом с тях.

"Абсолютно недопустимо за лидер на държава - член на НАТО и кандидат-член на ЕС, Ердоган застана агресивно на страната на тероризма и тоталитаризма. Ние, като български и европейски граждани и патриоти, не сме неутрални в този конфликт. Той не е “излишен проблем”, не е дребно противоречие. Това е реален ценностен сблъсък, от който зависи бъдещето на ЕС", са категорични Радан Кънев и Стефан Тафров.

Двамата подновиха призива на Демократична България Борсов да преустанови експулсирането в Турция на турски граждани, потърсили политическо убежище у нас като преследвани от режима на Ердоган, както и "подмазваческото си поведение по отношение на турския президент изобщо".

"Днес е време да покажем, че принципите и ценностите на либералната демокрация са безусловни, а толерантността и взаимното уважение са възможни само при тяхното стриктно спазване. България не е угоднически, по байганьовски неутрална в този сблъсък. България не е Бойко Борисов”, са категорични Кънев и Тафров.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове