Ден на политически събития

Ден на политически събития - картинка 1

Привидно прекрасен летен ден, но всъщност в историята това е ден на важни политически събития...

На 7 август 1998 г. са извършени атентатите срещу американските посолства в Найроби (Кения), и Дар-ес-Салаам (Танзания), в резултат на които загиват над 224 души, а 4500 са ранени. Отговорност за атентатит поема Ал-Кайда… al-Qā'idah,което в превод означава "базата" или "основата", е сунитска ислямистка терористична организация, водена от саудитския терорист-фундаменталист Осама бин Ладен(на арабски أسامة بن لادن).Тя води началото си от няколко по-малки групировки, създадени по време на съветската окупация на Афганистан през 80-те години на миналия век. В този си период те са активно подкрепяни от ЦРУ и Саудитска Арабия.

През 1990 г., САЩ започва военна операция „Пустинен щит”, която прераства в „Пустинна буря” в Саудитска Арабия.
Планът за война в Ирак служи като основа за военната игра на USCENTCOM от 1990 г. Същия месец Ирак нахлува в Кувейт и планът на Норман Шварцкопф има незабавно практическо приложение като основа за Операция Пустинен щит, отбраната на Саудитска Арабия. 

По същото време, в България, Андрей Луканов подава във Великото народно събрание оставката на правителството.
Правителството му не успява да приеме и осъществи икономическа програма, насочена към пазарно стопанство. Премахнат е държавният контрол по създаване на задгранични дружества, което довежда до безконтролно изнасяне на държавни капитали зад граница. В същото време кабинетът на Луканов не предприема никакви мерки по събиране на печалбите от съществуващите по това време задгранични дружества с българско участие, възлизащи на около 1 млрд. долара по данни на Националната служба за защита на конституцията (контраразузнаването).

7 август 1990 г. е политически ден, не само, заради предните две събития, но и на тази дата Партията Африкански национален конгрес на Нелсън Мандела прекратява борбата си срещу управлението на белите и започва официални преговори за премахване на системата на апартейд в ЮАР.

Родени на тази дата Шарлийз Терон - 1975, Надя Хамдан - 1985, Уейн Найт – 1955.

/41

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове