Ден на Търновската конституция

Ден на Търновската конституция - картинка 1

И други важни събития от тази дата

На 16 април отбелязваме Деня на Българската Конституция и професионален празник на юристите. На днешния ден през 1879 г. Учредителното събрание гласува и приема Търновската конституция - първата конституция на България. Събитието се случва във Велико Търново след Берлинския конгрес /13 юни-13 юли 1878 г./.

Официалното й наименование е „Конституция на Българското княжество". Създадена е след конституциите на Гърция, Сърбия и Румъния, но в традицията на българските интелектуалци от освободителните борби и с участието на юристи и други българи, получили висшето си образование в елитни Западноевропейски университети.

Проектът за Органически устав за държавното устройство на българското княжество е изготвен в канцеларията на Временното руско управление и съгласуван с български общественици и руска имперска комисия. Учредителното събрание, свикано на 23 януари 1879 г. внася големи промени в Проекта, вкл. промяна на наименованието му. При това обсъждане се формират две групи - либерали (младите) и консерватори (старите), като в повечето случаи се налагат схващанията на първите.

Търновската конституция цели да закрепи юридически социално-икономическите и политическите изменения в българското общество след Освобождението през 1878 г. Съгласно чл.4 „Българското царство е монархия наследствена и конституционна, с народно представителство".

Конституцията определя функциите и компетентността на централните органи на държавна власт. Предоставят се широки пълномощия на монарха във вътрешния и международния живот на страната. С нея се прокламира министерска отговорност, депутатска неприкосновеност и общинско самоуправление.

От друга страна, съобразно Конституцията си Българското княжество се определя като конституционна монархия, а не като парламентарна монархия - властта на монарха е вкарана в рамки, но той има водеща роля. Любопитен факт е, че в документа няма глава за съдебната власт (като гаранция за правовата държава), няма и контрол за съответствие на законите с конституцията. Гражданите се именуват като „поданици".

Още от същата дата в историята:

1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт.
1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство, заемащо голяма част от Югоизточна Европа.
1705 г. – Английската кралица Анна удостоява Исак Нютон с рицарско звание.
1871 г. – Берлин е провъзгласен за столица на Германската Империя.
1912 г. – Американката Хариет Куимби става първата жена, прелетяла със самолет Ла Манш.
1917 г. – Владимир Ленин се завръща тайно в Санкт Петербург през Финландия.
1922 г. – Съветска Русия и Германия възстановяват дипломатически отношения, с което Германия признава болшевишката държава.

1925 г. – Атентат в църквата „Света Неделя“ (Велики четвъртък): По време на церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев български комунисти взривяват купола на църквата „Света Неделя“ в София, при което загиват над 160 мъже, жени и деца, като са осакатени други 500.
1934 г. – В СССР е въведено почетното звание Герой на Съветския съюз.
1945 г. – Втората световна война: Германският товарен кораб „Goya“, превозващ германски бежанци от Хелския полуостров (дн. Полша) е потопен от съветската подводница Л-3 „Фрунзевец“. Загиват над 7 000 души. Спасяват се едва 165 пътника.
1945 г. – Втората световна война: Червената армия започва Берлинската офанзива.
1946 г. – Сирия обявява национална независимост.
1947 г. – В сената на Южна Каролина американският политик и финансист Бърнард Барух за първи път употребява израза Студена война.
1947 г. – Френският кораб „Grandcamp“, натоварен с 8500 тона амониев нитрат, избухва на пристанище в Тексас, загиват 581 души, а над 8 500 са ранени.
1948 г. – Създадена e Организацията за европейско икономическо сътрудничество
1964 г. – Американката Джералдина Мок става първата жена, осъществила околосветски самолетен полет.
1970 г. – Започват преговорите между САЩ и СССР за ограничаване на стратегическото въоръжение.
1972 г. – Виетнамска война: Американски бомбардировачи атакуват Ханой след 4-годишно прекъсване.
1972 г. – Провежда се първият концерт в Англия на групата Electric Light Orchestra.
1982 г. – Кралица Елизабет II провъзгласява новата конституция на Канада, слагаща край на колониалния ѝ статут.
2003 г. – В Гърция е подписан договор за присъединяване на 10 нови страни-членки на ЕС.
2007 г. – В Политехническия институт на Блексбърг, щата Вирджиния, 23-годишният студент от корейски произход Чо Сюн Ху открива огън по присъстващите на територията на колежа. В резултат са убити 32 души и са ранени около 40.
2009 г. – Русия приключва успешно своята контратерористична операция в Чечня, започнала през 1999 г.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове