Денят след най-дългата нощ

Денят след най-дългата нощ - картинка 1

Хората в Стария свят празнуват Слънчевото прераждане от хилядолетия

В северното полукълбо Зимното слънцестоене бележи време на студ и мрак, когато силите на тъмнината и енергиите на елемента земя са в своя апогей.

Това е най-краткият ден от годината, последван от най-дългата нощ.

В същото време, това е денят, в който нарастващото Слънце побеждава намаляващото слънце. Затова в Стария свят празнуваме прераждането и обновяването на старото.

В древността един от най-важните ритуали е бил запалването на огън на открито.

Този свещен огън се палел, за да дари сила и живот на Слънцето, за което се смятало, че се преражда в деня на Зимното слънцестоене. Навсякъде се окачат светлини, които имат за цел да помогнат на слънцето в новата му фаза на растеж.

Вие също може да празнувате този ден, още повече, че по древния български календар 22 декември е първият ден на Новата година!

Можете да украсите дома си с вечнозелени растения, елхови и кедрови клонки, бодлива зеленика, кедър, бръшлян, розмарин, хвойна или имел - символи на живота, в това време на тъмнина и смърт. Внасянето в къщата на джел, имел или елхово клонче през времето на празника донася същността на природата и на необятната вселена, като освежава енергиите на дома ни и напомня за продължаващия растеж и живот на земята.

Цветовете на сезона са червеното и зеленото.  

Разменят се подаръци, традиционно ръчно изработени. Подаръкът означава, че отдаваш част от вътрешната си красота другиму и е чест както за даряващия, така и за получаващия. Подаръците, разменяни по това време на годината, символизират мъдростта и интроспекцията върху отминалите месеци. Всичко, което идва в живота ни е подарък и когато настъпи време да ни напусне, трябва да го оставим да си иде, благодарни за научения урок.  

Запалете свещи - те символизират завръщането на Слънцето.

Използвайте червени или червеникавокафяви свещи, които да донесат богатство и щастие през настъпващата година. Очертайте от едната им страна греещо слънце и оградете основата на свещника с клонки от вечно зелени растения. Така украсени, те могат да се поставят на трапезата при залез слънце и да горят, докато изгаснат сами.  

Съвсем не е случайно, че по-новите религии, като християнството, заимстват традициите от древните празници, макар и да изместват точният астрономически момент.

В българската християнска обредност Зимното слънцестоене се отбелязва от празника Игнажден (20 декември). Той символизира раждането на новото слънце.

Най-могъщият символ на прераждането през най-късите зимни дни в северното полукълбо е изборът на датата 25 декември за ден, в който е роден Божия син Исус. Отместването е свързано с римско-египетската традиция на 24 и 25 декември да се чества прераждането на Озирис, а също и бог Митра.

Самото слънцестоене за последните 5 хил, се е изместило с близо 3 дни - от 24 на 21 декември, така че древните египтяни съвсем точно са чествали прераждането на бога в първия ден след най-дългата нощ.

Повечето религии на Стария свят имат в обредността си празник, свързан със слънцестоенето, на който палят огньове, свещи и маслени светилници и честват победата на светлината над мрака.

Най-известен е еврейският Ханука, който винаги е в края на декември, често се пада близо до Коледа и изисква в продължение на осем нощи да бъдат запалени увеличаващ се брой свещи - от 2 в първата нощ до 9 в последната, като всяка поредна се пали само от първата.

Тази година първият ден на Ханука се пада точно на Бъдни вечер - 24 декември!

Какво се е случило на 22 декември през вековете:

1216 г. - Папа Хонорий III утвърждава устава на Доминиканския орден.

1849 г. - Отменена в последния момент е екзекуцията на руския писател Фьодор Достоевски.

1885 г. - Самураят Ито Хиробуми, става първият министър-председател на Япония.
1894 г. - Във Франция започва съдебния процес по Аферата Дрейфус.
1895 г. - Създателят на рентгеновия апарат Вилхелм Рентген прави първата рентгенова снима - на ръката на съпругата си.

1920 г. - В СССР е утвърден плана електрификация на страната (ГОЕЛРО).
1920 г. - В Германия започват емисии на първото обществено радио.
1926 г. - Правителството на България сключва договора за Бежанския заем след продължителни преговори с посредничеството и при гаранцията на Обществото на народите.
1930 г. - Извършен е първият полет на първия в света стратегически боен самолет - съветския Ант-6 (ТБ-3).

1938 г. - Германският физико-химик Ото Хан извършва първи опит за разбиване на атомното ядро.
1944 г. - Втората световна война: Сформирана е армията на Виетнам, за да се противопостави на японската окупация.
1945 г. - САЩ признават правителството на Югославия начело с Йосип Броз Тито.

1954 г. - Установени са дипломатически отношения между България и Индия.
1971 г. - Дака е обявена за столица на Бангладеш.
1979 г. - Испанската област Каталуния получава автономия.
1989 г. - Румънската революция: След седмица кървави демонстрации, Йон Илиеску взима президентската власт в Румъния и сваля Николае Чаушеску и комунистическия режим.

1989 г. - В Берлин след почти 30 години е отварена Бранденбургската врата, което слага край на разделението на Източна и Западна Германия.


1990 г. - Лех Валенса встъпва в длъжността президент на Полша.
1993 г. - Установени са дипломатически отношения между България и бившата югославска република Република Македония.
2001 г. - Ричард Рейд опитва да разруши пътнически самолет с помощта на експлозиви, скрити в обувките му.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове