Депресията има и физиологични причини?

Депресията има и физиологични причини? - картинка 1

Съвместно проучване на британски и китайски учени доказва, че има връзка между структурата на някои части на мозъка и депресивните състояния на психиката

Изследванията върху физиологическите корени на депресията, провеждани съвместно в университетите в Уоруик, Великобритания и Фудан, Китай, хвърлят яснота върху една отдавна подозирана причина за това опасно състояние на човешката психика.

За причините за депресията се говори отдавна и много, като може да се каже, че съвременната медицина признава няколко групи фактори, които могат да причинят това коварно заболяване. 

Най-общо казано, причините за възникване на депресия са комплексни. За нейната поява допринасят генетични, биологични и екологични фактори. При някои хора депресията може да се дължи на една единствена причина, докато при други тя се получава в резултат от комбинираното действие на няколко  фактора. При много от пациентите причината остава неизвестна.

Проучването, водено от проф. Едмънд Ролс от Уоруик и професорите Жън Фън Фън и Уей Чен от Фудан доказва, че

има пряка връзка между структурата на мозъка на някои пациенти и депресията им.

И по-конкретно, става дума за слаби и малко на брой връзки между фронталните зони на мозъка, които отговарят за удовлетворение при получаване на награда и хипокампа - онази част във вътрешността на мозъка, която "складира" спомените. Т.е.

склонните към депресия хора просто не помнят поводите за щастие толкова добре, колкото поводите за неудовлетворение, а това води до ниско самочувствие, усещане за недооцененост и лична загуба.

Откритието може да промени начина на лечение за някои видове депресии, като вместо успокоителни, на пациентите се прилага терапия с акцентиране на положителните им спомени. 

Изследването е проведено върху повече от 1700 пациенти, 1000 от които в Китай. Те всички са минали през MRI сканиране на мозъците и при всички, определени като заболели или склонни към депресия е установена подобна слаба връзка между центровете на удоволствие в мозъка и "склада" на паметта.

Според проф. Жън Фън около 10% от хората по света страдат в един или друг момент от живота си от депресия. "Това състояние е толкова масово в съвременното общество, че по всяко време можем да намерим следи от Prozac (лекарство за лечение на депресия) в чешмяната вода в Лондон!", твърди той.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове