Диаманти превръщат ядрени отпадъци в чисти батерии

Диаманти превръщат ядрени отпадъци в чисти батерии - картинка 1

Ако капсулирате радиоактивен материал в изкуствено създаден диамант, резултатът е малък електрически заряд и никаква вредна радиация

Ядрените отпадъци са един от малкото недостатъци на атомните централи и могат да причинят сериозни екологични проблеми. Скоро обаче те могат да станат източник на зелена енергия. Учени са разработили метод, който превръща тези опасни отпадъци в батерии с помощта на диаманти.

Ако капсулирате радиоактивен материал в изкуствено създаден диамант, резултатът е малък електрически заряд и никаква вредна радиация.

И докато екипът е използвал изотоп на никела за своите тестове, изследователите вярват, че методът е приложим и с въглеродните изотопи, които се намират в графитните пръчки, използвани за ядрено гориво в централите.

Получените батерии не генерират поразителни количества енергия, но животът им е изключително дълъг

– той зависи от периода на полуразпад на радиоактивния изотоп. Учените изчисляват, че базираните на въглеродни изотопи батерии от този тип ще запазят до 50% от енергията си за 5730 години.

Подобни батерии могат да се използват в дронове, пейсмейкъри, космически апарати и

навсякъде, където се изисква сравнително малко енергия, а подмяната на батериите е проблематична.

Практическите приложения, разбира се, са още далеч в бъдещето, защото има определени технологични проблеми. Както можете да се досетите, цената е най-големият такъв проблем. Диамантите, дори изкуствено създадени, са доста скъп материал, което означава, че има проблем с превръщането на големи количества радиоактивни отпадъци в тези зелени батерии.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове