Диамантите са най-добрият приятел за едно момиче!

Диамантите са най-добрият приятел за едно момиче! - картинка 1
a_blond.png

И перлите също! И златото, платината, среброто, изумрудите, сапфирите и рубините. Вижте защо!

На 31 януари отбелязваме Международният ден на бижутера. Професионален празник имат майсторите, които работят с благородни метали и скъпоценни камъни и правят живота ни по-красив.

Професията бижутер е от най-древните на планетата - от незапомнени времена хората обичат да се кичат с различни украшения.

Най-старото известно бижу засега е огърлица от орлови нокти, принадлежала на европейски неандерталец, живял преди 135 000 години в земите на днешна Хърватия.

Първите бижута прадедите ни изработвали от материали, лесни за обработка – раковини, колиета от кучешки зъби, камъни или кожа…

Най- богатите и пищни декорации са принадлежали на племенния лидер.

За родина на ювелирното изкуство, каквото го познаваме сега, се смята древната държава Ур, съществувала преди около 5000 години по поречието на реките Тигър и Ефрат, на територията на съвременен Ирак.

Именно там се появяват първите бижута, направени от скъпоценни метали и камъни. И до ден днешен произведенията на майсторите от древността поразяват с красота и изящество.

Всъщност, бижутата от Варненския некропол са доста по-стари - на повече от 6500 години и засега поне са част от най-старото златно съкровище, откривано досега. 

А традициите, чиито основи са положени от няколко поколения ювелири, продължават да се спазват и от съвременните бижутери, за които златото, среброто и диамантите не са знак за разкош, а просто работа, всекидневно занимание.

От времето на Мерилин Монро знаем, че

най-добрият приятел на момичетата са диамантите, но коя жена би отказала приятелство и с по-цветни камъни, като сапфири, изумруди, рубини?!

С какво друго е уникален днешният ден:

1862 г. - Американският астроном Алван Кларк първи наблюдава бледо бяло джудже компаньон на най-ярката звезда на небосклона - Сириус.

1878 г. - По време на Руско-турска война (1877-1878) е сключено примирие, което дава началото на прекратяването на войната.
1879 г. - Във Франция 14 юли е обявен за национален празник.
1899 г. - Съставено е осемнадесетото правителство на България, начело с Димитър Греков.
1906 г. - Земетресение с магнитуд 8,8 по скалата на Рихтер разтърсва крайбрежието на Еквадор.
1915 г. - Първата световна война: Германската армия за първи път използва отровен газ, при военни действия срещу руснаците.
1946 г. - Социалистическа федеративна република Югославия приема нова конституция, чрез която, по подобие на Съветския съюз, се установяват шест съставни републики: Босна и Херцеговина, Хърватия, Република Македония, Черна гора, Сърбия и Словения.
1950 г. - Президентът на САЩ Хари Труман обявява програма за създаване на водородната бомба.
1958 г. - САЩ пускат своя първи изкуствен спътник Експлорер 1.
1968 г. - Науру обявява независимост от Австралия.
1971 г. - Програма Аполо: Аполо 14 потегля към Луната.
1990 г. - Първият McDonald's в Съветския съюз отваря в Москва.
2001 г. - В Холандия, шотландски съд осъжда един либиец и оправдава друг във връзка с Атентата над Локърби през 1988.
2006 г. - Открити са телата на двете сестри Белнейски в местността „Грамадата", между Пещера и Брацигово, с множество наранявания.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове