Как забраниха всички български партии и конфискуваха имуществото им?

Как забраниха всички български партии и конфискуваха имуществото им? - картинка 1
Когато партиите бяха забранени
Как забраниха всички български партии и конфискуваха имуществото им? - картинка 2
Служба за трудова повинност
Как забраниха всички български партии и конфискуваха имуществото им? - картинка 3
Че Гевара
Как забраниха всички български партии и конфискуваха имуществото им? - картинка 4
Националното знаме на САЩ
Как забраниха всички български партии и конфискуваха имуществото им? - картинка 5
Подписано е Шенгенското споразумение
Как забраниха всички български партии и конфискуваха имуществото им? - картинка 6
Честит Рожден ден, Тръмпчо!
Как забраниха всички български партии и конфискуваха имуществото им? - картинка 7
Честит Рожден ден!
Как забраниха всички български партии и конфискуваха имуществото им? - картинка 8
Хайде, жив и здрав
Как забраниха всички български партии и конфискуваха имуществото им? - картинка 9

Подбрахме най-важните събития, случили се днес

Днес е четиринадесетият ден от месец юни. 166-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Че Гевара

Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна, известен най-вече с псевдонима си Че Гевара или просто Че, е аржентински и кубински революционер, политик, лекар, дипломат, лидер на партизански движения в Латинска Америка и Африка и един от ръководителите на Кубинската революция. След завземане на властта в Куба през 1959 година е назначен за прокурор на революционен трибунал, който екзекутира стотици служители на предишния режим, обвинени във военни престъпления. Той също така създава трудово-възпитателни лагери. Ернесто Гевара е роден в Росарио, Аржентина на 14 юни 1928 година в сравнително заможно семейство от ирландско-испански аристократичен произход.

Служба за трудова повинност

Трудовата повинност в България е въведена на 14 юни 1920 г. от правителството на Александър Стамболийски, след като Ньойският договор значително ограничава числеността на Българската армия. Всички мъже и жени в дадена възраст са задължени да работят определен период от време в полза на правителството, главно по строителни проекти. Пръв директор на Трудова повинност става о.з. генерал Иван Русев, по-късно вътрешен министър при Александър Цанков.

Създаването на Трудова повинност предизвиква обществено недоволство, както поради ограничаването на човешките права, така и заради пряката намеса на държавата на строителния пазар.

Националното знаме на САЩ

Националното знаме на САЩ, известно също и като Звездно-раиран флаг, е национален символ на Съединените американски щати. Знамето се мени през годините, в зависимост от щатите, съставящи Съюза. 

Синият правоъгълник в дясната част на знамето, символизира Съюза. Броят на звездите в синия правоъгълник, съответства на броя на щатите (в момента са 50). 13-те червени карета — 13 колонии, които образуват независимата държава (Ню Хампшър, Масачузетс, Род Айлънд, Кънектикът, Делауеър, Мериленд, Вирджиния, Северна Каролина, Южна Каролина, Джорджия, Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания). Синият цвят олицетворява верността, предаността, дружбата, справедливостта, правдата; червеният — храброст, усърдие, равенство; белият — чистотата и моралните устои. 

На 14 юни 1777 година Континенталният конгрес във Филаделфия утвърждава Националното знаме на САЩ. 

Когато партиите бяха забранени

Царство България е официалното наименование на българската държава от 1908 до 1946 г. След Освобождението през 1878 г. България е вписана в Берлинския договор като „автономно трибутарно княжество“.  

На 14 юни 1934 г. е издадена Наредба-закон, с която всички политически партии и организации се забраняват, а имуществото им се конфискува. Наредбата влиза в сила на следващия ден. Изпълнителната власт ще се осъществява посредством правителствени декрети със законова сила. В новата политическа история на страната се създава прецедент. Никога до този момент партийният живот в България не е бивал забранен.

Подписано е Шенгенското споразумение

Шенгенското споразумение е договор между държави от Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система. Подписано е на 14 юни 1985 г. на борда на кораба „Принцеса Мария-Астрид”, в Шенген, Люксембург (град край границата с Франция и Германия) между 5 от тогавашните 10 страни-членки на Европейската общност: Белгия, Западна Германия, Люксембург, Нидерландия, Франция.

Пълното прилагане на шенгенското споразумение започва от юли 1995 г. с премахване на контрола по границите между 6 от подписалите споразумението страни. Целта на споразумението е да премахне граничните контролно-пропускателни пунктове в шенгенското пространство и да съгласува контрола по външните граници.

Честит Рожден ден, Тръмпчо!

Доналд Тръмп е баща на пет деца, а сегашната му съпруга Мелания Кнаус е трета по ред. Заплата на Тръмп възлиза на 32 милиона долара и повече, а нетната стойност на богатството му възлиза на $1.6 милиарда. Пожелаваме му честит рожден ден, днес на 14 юни, навършвайки вече 69 години.

Честит Рожден ден!

Роден е на 14 юни 1960 година в Брезник. Майка му е от град Брезник, а баща му от град Перник, но рано остава сирак. Завършил е английска гимназия, а впоследствие МИО в УНСС и журналистика в Софийския университет. От дете тренира футбол в ЦСКА, където му е районът, а не в любимия Локомотив. До края на следването си в университета играе в различни втородивизионни отбори и паралелно тренира тенис. Обича футбола и тениса. Жив и здрав!

Хайде, жив и здрав

Пламен Георгиев Константинов е бивш български волейболист - национал, посрещач, понастоящем треньор. Роден е на 14 юни 1973 година, висок е 202 см и тежи 93 кг. По-малък брат на известния оперен певец Юлиян Константинов. Син на волейболните национали Георги Константинов - Гибона и Ева Дойчева. Неговият прякор също е Гибона.

 
/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове