Сатирический вестник за свестявание на българите...

Сатирический вестник за свестявание на българите... - картинка 1
Сатирический вестник за свестявание на българите... - картинка 2
Мона Лиза
Сатирический вестник за свестявание на българите... - картинка 3
UEFA
Сатирический вестник за свестявание на българите... - картинка 4
Крал Джон подписва „Магна харта Либертатум"
Сатирический вестник за свестявание на българите... - картинка 5
Сатирический вестник за свестявание на българите... - картинка 6
Сатирический вестник за свестявание на българите... - картинка 7
Сатирический вестник за свестявание на българите... - картинка 8

Подбрахме най-важните събития, случили се днес

Днес е петнадесетият ден от месец юни. 167-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

„Гайда“ е български сатиричен вестник, редактиран от Петко Славейков и издаван в Цариград. Подзаглавието му е „Сатирический вестник за свестявание на българите. Издава се всеки 15 дена. Първият му брой излиза на 15 юни 1863 година, а последният - на 15 април 1867 г. Спрян от турската цензура за периода 24 април 1865 г. - 1 януари 1866 г. След подновяването излиза като филологично списание, „нравствената цел на което ще е със занимателното си съдържание да приучи на прочитание нашите съотечественици“.

Лиза дел Джокондо е родена на 15 юни 1479 година. Известна е също като Лиза Герардини и Лиза ди Антонио Мария  Герардини, позната и като Лиза и Мона Лиза, е член на семейство Жерардини от Флоренция и Тоскана в Италия.

На нея е наречена картината „Мона Лиза“ - нейният портрет, поръчан от съпруга й и нарисуван от Леонардо да Винчи по време на италианския ренесанс.

UEFA

УЕФА (UEFA - Union of European Football Associations, на български: Съюз на европейските футболни асоциации) е административният и ръководен орган на европейския футбол. УЕФА представлява националните футболни асоциации на Европа, ръководи национални и клубни състезания, включително Европейското първенство на УЕФА, Шампионската лига, Лига Европа и УЕФА Суперкупа, контролира наградния фонд, правилата и медийните права за тези състезания. Основана на 15 юни 1954 г. в Базел, Швейцария. УЕФА е член на ФИФА и се състои от 54 национални членове на асоциацията.

Крал Джон подписва „Магна харта Либертатум"

Великата харта на свободите наричана също Магна харта е акт, подписан от английския крал Джон Безземни на 15 юни 1215 година. С него се гарантират и защитават правата и интересите на феодалната аристокрация, бароните и гражданите от действията на представителите на кралската власт. Това е първият документ в английската история, който ограничава кралската власт и представлява началото на демократичното конституционно право. С Магна Харта започва процес, довел до Закон за правата от 1689 и началото на конституционната монархия в Англия.

Битката на Косово поле на 15 юни 1389 година е епизод от османското завладяване на Балканите. В нея едни срещу други застават сърбите според сръбската историография, предвождани от княз Лазар Хребелянович, и османските турци начело с емира Мурад I. Според османски летописци във войската на княз Лазар участват също и българи, унгарци, албанци, власи и чехи. Решителната битка се състои в местността Косово поле, северозападно от Прищина между реките Лаб и Ситница. Към княз Лазар се присъединява владетелят на Косово и Скопие Вук Бранкович. Крал Твърдко I изпраща на помощ от Босна отряд начело с войводата Владко Вукович.

Арка̀нзас е щат в САЩ със столица Литъл Рок. Арканзас е с население от 2 949 131 жители (2012). Общата площ на щата е 137 733 km², от които 2 876 km² (2,09%) са водна площ. Арканзас граничи с Луизиана на юг, с Мисури на север, с Тенеси и Мисисипи на изток и с Тексас и Оклахома на запад. На 15 юни 1836 година Арканзас става 25-тия щат на САЩ. 

28 хиляди души загиват в резултат на цунами в Япония на 15 юни 1876 г.

 

Световният ден на вятъра е ежегодно събитие, което се провежда на 15 юни навсякъде по света. Това е ден за преоткриване на вятъра, неговата сила и възможности, с които може да промени нашия свят.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове