Ден на африканското дете

Ден на африканското дете - картинка 1
Международен ден на африканското дете
Ден на африканското дете - картинка 2
2Pac днес би празнувал своят рожден ден
Ден на африканското дете - картинка 3
Балканският „котел“ (карикатура от съвременник на конфликта)
Ден на африканското дете - картинка 4
Българска орда е българско историческо дружество
Ден на африканското дете - картинка 5
Честит празник, Ford!
Ден на африканското дете - картинка 6
Георги Иванов Парцалев
Ден на африканското дете - картинка 7
Цар Симеон като престолонаследник
Ден на африканското дете - картинка 8
Паметник на Тодор Каблешков в Борисовата градина в София

Подбрахме най-важните събития, случили се днес

Днес е шестнадесетият ден от месец юни. 168-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

2Pac днес би празнувал своят рожден ден

Тупак Амару Шакур, известен още само като Тупак (стилизирано на английски: 2Pac), Пак (на английски: Pac) и Макавели (на английски: Makaveli), е прочут американски рапър, актьор, активист и поет.

По света са продадени над 120 милиона копия от неговите албуми, а в САЩ над 41 милиона копия. Списание „Ролинг Стоун“ го определя за 86-ия най-велик музикант на всички времена. На 16 юни 1971 година Тупак е роден в Бруклин, Ню Йорк. Той е кръстен на вожд на инките: Тупак Амару означава „блестяща змия“, а Шакур на арабски означава „благодарен на Бог“. 2Pac умира на 13 септемрви 1996 година на 25 годишна възраст. 

 
Балканският „котел“ (карикатура от съвременник на конфликта)

Междусъюзническата, или Втората балканска война, е въоръжен конфликт между България, от една страна, и Сърбия, Гърция, Черна гора, Румъния и Османската империя, от друга, през лятото на 1913 година. Причина за войната е спорът между членовете на Балканския съюз за разпределяне на земите, отнети от османците по време на Първата балканска война. Бойните действия избухват в Македония след безуспешен опит на 2-а и 4-а българска армия в нощта на 16 срещу 17 юни да изтласкат сръбските и гръцките войски от оспорваните територии.

Българска орда е българско историческо дружество

Българска орда е българско историческо дружество, крайно-дясна расистка организация в периода 1938-1944 година. Организацията е основана на 16 юни 1938 година, забранена след 9 септември 1944 година, и е възстановена през 1995 година. Неин председател е Дориян Александров. След възстановяването ѝ, тя се определя като патриотична организация, която отстоява защитата на българските национални интереси. С поглед над древната българска история, с цел разобличаване на фалшификациите в нея.

Честит празник, Ford!

„Форд Мотър Къмпани“ е американска мултинационална корпорация, автомобилен производител, основана от Хенри Форд на 16 юни 1903 година, със седалище в Диърборн (предградие на Детройт), щата Мичиган.

Компанията произвежда известните марки на „Форд“ - „Линкълн“ и "Мъркюри", а също така притежава малък дял в японската „Мазда“. „Форд“ е бивш притежател на „Волво“(сега собственост на китайската Zhejiang Geely Holding Group Co.) и на известни британски марки - „Ягуар“ и „Ленд Роувър“, които са продадени на индийската Tata Motors през март 2008 г. и „Астън Мартин“ през 2006 г.

Георги Иванов Парцалев

Георги Иванов Парцалев е български театрален и киноактьор. Обикновено играе комедийни роли. Роден е в Левски на 16 юни 1925 година. Завършва гимназията в Плевен, след което учи медицина в Софийския университет.

През 1956 година започва работа в Сатиричния театър, а през 1958 година идва първата му роля в киното – в „Любимец 13“. Свързван с пътуващите в края на 1950-те и през 1960-те т.нар. „естрадно-сатирични” концерти, постепенно се превръща в живата легенда на българската комедия с незабравимото си участие в „Привързаният балон” (1967). Голямата му професионална мечта да се превъплати в образа на Дон Кихот така и не се сбъдва.

Цар Симеон като престолонаследник

Симеон Борисов Сакскобургготски (докато е цар, Негово Величество Симеон II, цар на българите, или накратко Симеон Втори) е цар на българите в периода 1943 – 1946 година и министър-председател на България в правителството му (2001 – 2005). Симеон II e роден на 16 юни 1937 година в София като първи син и престолонаследник на цар Борис III и царица Йоанна Савойска. Произхожда по бащина линия от рода Сакс-Кобург-Гота (Сакс-Кобург-Гота-Кохари) и от рода на Орлеаните. Майката на цар Фердинанд – принцеса Клементина Бурбон-Орлеанска (1817 – 1907), е дъщеря на краля на Франция Луи-Филип.

Паметник на Тодор Каблешков в Борисовата градина в София

Тодор Лулчов Каблешков е виден български революционер, участник в Априлското въстание. Каблешков е роден в заможното семейство на хаджи Лулчо Дончов Каблешков в Копривщица на 13 януари (1 януари стар стил) 1851 година. Баща му е заможен копривщенец, занимаващ се с бегликчийство и джелепство. Въпреки че принадлежи към чорбаджиите, хаджи Лулчо е патриот и родолюбец, вдъхновен от големия си брат Илия, който е убит от кърсердари в Берковско през 1858 г.

Датата е 16 юни 1876 година, Тодор Каблешков се застрелва в главата, след като е заловен, измъчван и разпитван за деянията си. Едва на 25 годишна възраст.

Международен ден на африканското дете

Днес отбелязваме Международния ден на африканското дете. Той се чества официално от 1991 година по инициатива на Организацията за африканско единство и ЮНЕСКО. С този ден се отбелязва годишнина от демонстрацията през 1976 на ученици в Йоханесбург. Децата излизат на бунт срещу правителствения план за въвеждането на африкаанс като основен език в училищата. Демонстрациите започнали в Совето, предградие на Йоханесбург, Южна Африка. Загиват близо 600 души, сред които над 100 деца. 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове