Как Свободата пристигна от Париж в Ню Йорк?

Как Свободата пристигна от Париж в Ню Йорк? - картинка 1
Статуята на Свободата
Как Свободата пристигна от Париж в Ню Йорк? - картинка 2
Брегалнишката битка
Как Свободата пристигна от Париж в Ню Йорк? - картинка 3
Последна публична екзекуция във Франция
Как Свободата пристигна от Париж в Ню Йорк? - картинка 4
Българска социалистическа партия
Как Свободата пристигна от Париж в Ню Йорк? - картинка 5
Пропаганда в Чехия - Прусия и Италия са представени като лодкари, „които биха дали всичко, за да имат очи на гърба“, за да видят камъка (Австрийските съюзници), който ще ги разбие на парчета.
Как Свободата пристигна от Париж в Ню Йорк? - картинка 6
Столицата на Исландия - Рейкявик
Как Свободата пристигна от Париж в Ню Йорк? - картинка 7
Световен ден за борба със сушата и настъпването на пустините

Подбрахме най-важните събития, случили се днес

Днес е седемнадесетият ден от месец юни. 169-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Статуята на Свободата

Статуята на Свободата е неокласическа скулптура, огромен паметник, който се издига в пристанището на Ню Йорк на остров Либерти.

Тя е проектирана от Фредерик Огюст Бартолди и открита на 28 октомври 1886 година. Густав Айфел, конструкторът на Айфеловата кула, проектира вътрешната носеща конструкция. Представлява римската богиня на свободата Либертас, облечена в тога, държаща факел в издигнатата си дясна ръка и правна книга в другата, на която е изписана датата на подписването на Американската декларация за независимост. Медната статуя е подарък от Франция за Америка в знак на приятелството между двете нации и бележи стогодишнината от независимостта на Съединените американски щати. На 17 юни 1885 година статуята на Свободата пристига в пристанището на Ню Йорк на борда на френския кораб Isere.

Брегалнишката битка

Битката при Брегалница е събирателно название за боевете между сръбски и български войски по средното течение на Вардар, протежението на река Брегалница и склоновете на Осоговската планина между 17 и 26 юни 1913 година, приключили с отстъпление на българите към Царево село. По преценка на сръбски историци това е решителната битка на Междусъюзническата война, завършила с утвърждаване на сръбската власт във Вардарска Македония.

Понятието „битка при Брегалница“ се използва предимно в чуждоезичната и, по-специално, в югославската и сръбската историография. В български исторически книги тези събития се разглеждат по-често не като една битка, а като низ от боеве на 4-та българска армия в началото на войната.

Последна публична екзекуция във Франция

На 17 юни 1939 година във Франция е извършена последната публична екзекуция с гилотина. Процедурата за изпълнение на смъртни присъди не била променяна от епохата на „революционния терор” чак до пълното отменяне на смъртното наказание. На 25 април 1792 година във Франция успешно издържа изпитание въведената за масово използване гилотина, която за начало отсича главата на големия разбойник Никола Жак Пелете.  Екзекуциите на гилотината се извършвали по строго разписание. Подготовката започвала в 2.30 ч. през нощта. В продължение на час палачът и помощниците му проверявали механизма и го подготвяли. В 3.30 ч. директорът на затвора, адвокатите, лекар и други официални лица се допускали в килията на осъдения. Ако жертвата спяла, директорът трябвало да произнесе думите: „Молбата за помилването ви е отхвърлена, станете и се пригответе за смъртта!”.

Българска социалистическа партия

На 17 юни 1990 година се състоят парламентарни избори в България. Тогава се провежда и вторият тур на изборите за 7 Велико Народно събрание, за което най-голям брой места печели БСП.

Пропаганда в Чехия - Прусия и Италия са представени като лодкари, „които биха дали всичко, за да имат очи на гърба“, за да видят камъка (Австрийските съюзници), който ще ги разбие на парчета.

Австро-пруската война или още известна като Седемседмичната война и Немската гражданска война започва от 17 юни 1866 година между Австрийската империя и нейните немски съюзници срещу Кралство Прусия заедно с други немски съюзници и Италия. Резултатът от войната е пруско превъзходство над немските териториални държави. В Германия и Австрия войната е известна и като Bruderkrieg (Братска война). В процеса за обединяване на Италия войната е наречена Трета война за независимост. Повод за войната е конфликтът за Шлезвиг-Холщайн, упрявлявани съвместно от Австрия и Прусия.

Столицата на Исландия - Рейкявик

В междувоенния период Исландия функционира като конституционна монархия, като датският крал осъществява правомощията си чрез свой постоянен представител. След началото на Втората световна война комуникациите между двете страни са затруднени, а след окупацията на Дания от Германия през април 1940 година стават невъзможни, поради което Алтингът възлага на правителството да изпълнява временно функциите на монарха, свързани главно с външната политика. В същото време островът придобива все по-голяма важност за двете воюващи страни.  В края на 1943 година срокът на договора за уния с Дания изтича. След проведен през пролетта референдум, на 17 юни 1944 година Исландия е обявена за независима република. През 1949 г., сред необичайни за страната обществени противоречия, Исландия става член на НАТО, а през 1951 г. е подписан двустранен военен договор със Съединените щати, в резултат на който американските войски се връщат на острова.

Световен ден за борба със сушата и настъпването на пустините

Международната общност отбелязва всяка година на 17 юни Световния ден за борба със сушата и настъпването на пустините, за да напомни на хората, че планетата ни се превръща в пустиня. Чества се от 1995 година с резолюция 49/115 на Общото събрание на ООН, приета на 30 януари.

Специалистите отчитат, че в България през последните години има струпване на валежите в един влажен период. Очаква се обостряне на климата, т.е. имаме по-високи максимални температури и по-високи минимални температури. Има една промяна на равномерността на валежите и ако тази тенденция се закрепи, ще имаме много големи промени и върху растителността в страната.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове