Ден на достойството на болните от аутизъм

Ден на достойството на болните от аутизъм - картинка 1
Ден на достойнството на болните от аутизъм
Ден на достойството на болните от аутизъм - картинка 2
Христо Смирненски
Ден на достойството на болните от аутизъм - картинка 3
Първа застраховка живот в България
Ден на достойството на болните от аутизъм - картинка 4
Амелия Еърхарт
Ден на достойството на болните от аутизъм - картинка 5
Иван Костов
Ден на достойството на болните от аутизъм - картинка 6
Първото автомобилно рали
Ден на достойството на болните от аутизъм - картинка 7
Флагът на Италия
Ден на достойството на болните от аутизъм - картинка 8
Честит Рожден ден!

Подбрахме най-важните събития, случили се днес

Днес е осемнадесетият ден от месец юни. 170-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Ден на достойнството на болните от аутизъм

Аутизмът представлява усамотяване, самоизолиране. Аутизмът е разстройство на социалното развитие, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутистите живеят в свой свят. И днес, 18 юни е Денят на достойството на болните от аутизъм, който се чества от 2005 година.

Аутизмът е генерализирано разстройство на развитието от така наречения аутистичен спектър, наблюдавано за пръв път от американския психиатър Лио Канър. Паралелно с Канър австрийският педиатър Ханс Аспергер наблюдава сходни с аутизма клинични симптоми, които залягат в основата на Синдрома на Аспергер - друго разстройство от аутистичния спектър.

Христо Смирненски

Христо Димитров Измирлиев с псевдоним Христо Смирненски е български поет. Основна тема в творчеството му е социалната несправедливост. Христо Смирненски е роден на 29 септември 1898 година в град Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис, Гърция. След опожаряването на родния му град, той се премества със семейството си в София. Работи известно време като вестникар и репортер, а също и като писар. Около 6:30 ч. сутринта на 18 юни 1923 г. той издъхва, малко преди да навърши 25-годишна възраст.

„Поиска лист да пише, но това си остава последното негово желание“, спомня си по-късно сестра му. Тялото на Христо е изложено в църквата „Свети Крал“ още по пладне същия ден, където прочувствено слово произнася Гео Милев.

Първа застраховка живот в България

На 18 юни през 1583 година в Лондон е извършена първата застраховка Живот.

Застраховането е дейност, при която застрахователни компании набират средства (застрахователни премии) от граждани и фирми и се задължват да осигурят застрахователно покритие (застрахователни суми) през периода на застраховката. При настъпване на определен риск (застрахователно събитие) се изплащат обезщетение (при имущественото застраховане) или плащане (при личното застраховане). Принципно застраховането е банкоподобна организация, която набира финанси с цел натрупване и с изтичане на срока на договора или при настъпване на застрахователно събитие изплащане на сума в предварително определен размер.

Амелия Еърхарт

Амелия Мери Еърхарт  е американска авиаторка, сред първите пилотки и първата жена, прелетяла над Атлантическия океан (като пътник) на 18 юни 1928 година. Родена на 24 юли 1897 година. Изчезва безследно на 2 юли 1937 година над Тихия океан по време на околосветски полет. Обявена е за мъртва на 5 януари 1939 година.

Иван Костов

На 18 юни 2001 година  кметът на София Стефан Софиянски, подкрепен от Евгений Бакърджиев, иска оставката на Иван Костов, като лидер на СДС, заради тежката изборна загуба.  По време на управлението си правителството многократно търпи обвинения от политическите си опоненти в корупция, клиентелизъм и незаконни приватизационни сделки. Основната част от обвиненията са насочени към продажби на минимална стойност на предприятия от т.нар. „Виденов списък за ликвидация и изолация“. Такива са БГА „Балкан“, Кремиковци АД, Видахим и други. По време на своето управление Костов получава от медиите прозвището Командира. Политическите му противници считат управлението му за еднолично, докато неговите поддръжници одобряват категоричната му политическа позиция по спорни въпроси.

Първото автомобилно рали

На 18 юни 1903 година в Сан Франциско е даден старта на първото автомобилно рали от западния до източния бряг, което завършва след 3 месеца в Ню Йорк. 

Флагът на Италия

На 18 юни 1946 година Италия е провъзгласена за република след референдум.

Честит Рожден ден!

Сър Джеймс-Пол Маккартни е музикант, певец и автор на текстове, роден в Ливърпул.  Маккартни придобива международна слава като един от членовете на популярната рок-формация Бийтълс. Някои го смятат за водеща личност в състава. Той е текстописец и основен композитор в групата, заедно с Джон Ленън, въпреки че за някои песни Маккартни има пълна заслуга. Джеймс-Пол Маккартни е роден на 18 юни 1942 година в едно частно отделение на болницата Уолтън в Ливърпул, Англия.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове