Освободжаването на последните роби

Освободжаването на последните роби - картинка 1
Премахнато е робството в САЩ
Освободжаването на последните роби - картинка 2
Празник на войските за ядрена, химическа и биологическа защита
Освободжаването на последните роби - картинка 3
Празник на Националния музей „Земята и хората“
Освободжаването на последните роби - картинка 4
Давидова звезда
Освободжаването на последните роби - картинка 5
Въвеждане на 8 часовия работен ден в САЩ
Освободжаването на последните роби - картинка 6
Италия - шампион
Освободжаването на последните роби - картинка 7
Блез Паскал
Освободжаването на последните роби - картинка 8
Честит Рожден ден!
Освободжаването на последните роби - картинка 9
Ден на независимостта на Кувейт от Великобритания

Подбрахме най-важните събития, случили се днес

Днес е деветнадесетият ден от месец юни. 171-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Празник на войските за ядрена, химическа и биологическа защита

На този ден със заповед от 19 юни 1918 години на военното ведомство, се разкрива първият щат за военен химик /с чин капитан/ и един чиновник за поръчки. Това се счита за начало на създаването на Химическите войски в България, които през септември 1997 г. са преобразувани във Войски за ядрена, химическа и биологическа защита и екология.

Премахнато е робството в САЩ

19 юни 1865, още познат като “Juneteenth”, е приет като датата, когато последните роби в Америка са освободени. На тази дата ген. Гордън Грейнджър отива в Галвенстън, Тексас и издава Обща Заповед Нр.3. Това се случва две години и половина след като Прокламацията за Еманципация е подписана. Като социален манталитет обаче робството се запазва, преминавайки в брутална расова дискриминация и сегрегация. Те имат и своята ужасна обществена полиция – Ку Клукс-Клан. Тези дълбоко оскърбителни за човешкото достойнство форми на обществени взаимоотношения господстват още цяло столетие – едва към края на 60-те години на миналия век те са, в общи линии, преодолени.

Робството влияе на цялата нация е на социално-политическо ниво.

Празник на Националния музей „Земята и хората“

На 19 юни в България е денят на дарителя и Празник на Националния музей „Земята и хората“. На този ден през 1987 година музеят отваря врати за първите си посетители. Наречен е Ден на дарителя, тъй като музеят дължи съществуването си на хората, предоставили личните си колекции и вложили средства и труд за неговото изграждане и обогатяване. 

Давидова звезда

1269 година кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид, да заплащат глоба. Причините за това решение са икономически, защото еврейската общност е богата.  По-късно „маркирането” на различните, ще се използва основно за отвличане на вниманието от по-важни проблеми. Един враг, винаги е удобно оправдание за управляващите. Давидовата звезда е средновековен символ на филосемитизма и най-познатия и срещан религиозен символ на юдаизма заедно с менората. Легендата за този знак гласи, че той идва още от цар Давид.

Въвеждане на 8 часовия работен ден в САЩ

На 19 юни 1912 година в САЩ е приет със закон 8-часовия работен ден. С развитието на индустриалното производство през 19 в. заетоста на работната сила от традиционните десетина часа за селскостопанските и занаятчийски работници нараства до 12-18 часа на ден и то при тежки жизнени условия. Това предизвиква появата на обществени идеи и социални движения за урегулиране положението на населението полагащо наемен труд. В 1888 г. в частното предприятие „Цайс” Йена от неговия собственик Ернст Карл Аббе е въведен осем часов работен ден заедно с 12-дневен годишен отпуск, пенсионно осигуряване, премии от печалбата за работниците и др. На 5 януари 1914 г. Хенри Форд пръв в САЩ частно, като предприемач, въвежда петдневната работна седмица и увеличава над два пъти минималната дневна заплата за квалифицирани работници до 5 долара.

Италия - шампион

На 19 юни 1938 година националният отбор на Италия по футбол става световен шампион. Във финалния мач отборът на Италия побеждава Унгария с 4:2. Треньорът на Италия Виторио Поцо е много амбициозен и голям футболен стратег. Той иска задължителна световна титла, защото не може да се примири с коментарите, че Италия не е заслужавала титлата преди четири години.

Блез Паскал

Блез Паскал е френски математик, физик, религиозен философ, теолог и писател. Роден е на 19 юни 1623 година в семейството на Етиен Паскал, любител-математик и високо ерудиран юрист – съветник при кралския двор. Именно в семейството си, където е възпитан в духа на педагогическите идеи на Мишел дьо Монтен, Паскал получава първоначалните си познания по математика и философия и напредва в тези науки толкова бързо, че си спечелва репутацията на дете-чудо. 

С приносите си в няколко различни математически дисциплини Паскал се нарежда сред универсалистите в математиката. Признат е и за един от основоположниците на теорията на вероятностите съвместно с Пиер Ферма, и на хидростатиката заедно с Галилео Галилей и Симон Стевин.

Честит Рожден ден!

Пола Абдул  е родена на 19 юни 1962 година в Сан Фернандо, Калифорния. Световноизвестна певица, танцьорка и актриса. Има издадени десетки сингли и няколко албума. Освен това, Пола е била избрана за хореограф от Джанет Джексън, Принс, Джордж Майкъл, Зи Зи Топ, Доли Партън и др. Носителка е на „Грами“ и „Еми“. От 1991 година има звезда на Холивудската алея на славата. Жури на American Idol (2002-2009), по-късно (през 2011 г.) на американския The X Factor. 

Ден на независимостта на Кувейт от Великобритания

На 19 юни Кувейт празнува Ден на независимостта си от Великобритания, обявен през 1961 година. Кувейт е малка държава в Югозападна Азия, разположена на брега на Персийския залив.  Кувейт притежава петия по големина петролен запас в света и е една от най-богатите страни в света по запаси на петрол на глава от населението. Нефтените находища са открити през 1930-те, когато страната е още британски протекторат.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове