Световен ден на бежанците

Световен ден на бежанците - картинка 1
Международен ден на бежанците
Световен ден на бежанците - картинка 2
Шествие на ПП „ВМРО – БНД“; „Български марш“, 27 ноември 2012 година.
Световен ден на бежанците - картинка 3
Световен ден на бежанците - картинка 4
Портрет на Кралица Виктория от Александър Басано, 1887 година.
Световен ден на бежанците - картинка 5
Тунелът под Ла Манш
Световен ден на бежанците - картинка 6
Честит Рожден ден!!!
Световен ден на бежанците - картинка 7

Подбрахме най-важните събития, случили се днес

Днес е двадесетият ден от месец юни. 172-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Дунав мост, свързващ България и Румъния

Дунав мост, наричан още Мост на дружбата, е стоманен фермов мост над река Дунав между градовете Русе и Гюргево. Дължината му е 2,80 км и минава на височина от 30 метра над водата. Изграден е на 2 нива – за влакове и автомобили. Средната част (с дължина 85 м) може да се повдига и да пропуска големи кораби. Мостът е един от двата моста над река Дунав по границата между България и Румъния, която има дължина от около 500 км.

Архитектурата на моста е на архитект Георги Овчаров, а художественото оформление (порталите на българския и румънския бряг, както и орловите глави по неговата дължина) е дело на украинския скулптор Михайло Парашчук.

Открит е официално за експлоатация на 20 юни 1954 г., като за времето си е най-големият комбиниран мост (с железопътна линия и за автомобилен трафик) в Европа. Строен е 2,5 г. от България и Румъния в сътрудничество с тогавашния СССР.

Шествие на ПП „ВМРО – БНД“; „Български марш“, 27 ноември 2012 година.

На 20 юни 1999 година е учредена партията ВМРО - Българско национално движение.  ВМРО е националистическа българска политическа партия. Акронимът ВМРО идва от историческата Вътрешна македонска революционна организация, на която ВМРО – БНД се самоопределя като наследник. Лидер на партията е Красимир Каракачанов. 

Килският канал

Килският канал, известен още като Kaiser-Wilhelm-Kanal до 1948 година, е канал на територията на Северна Германия, провинция Шлезвиг-Холщайн. Започва от гр. Кил и завършва край устието на р. Елба. Съединявайки Балтийско със Северно море, той има голямо икономическо и стратегическо значение за всички балтийски държави, най-вече като по-кратък път от балтийските проливи.

Kилският канал функционира от 20 юни 1895 година. Режимът на корабоплаване по него се урежда в законодателството на Германия и договорите ѝ с други държави. С правилата на плаване по Килския канал се разрешава преминаването на чуждестранни търговски кораби във всяко време на денонощието след плащане на такса или получаването на пропуск.

Портрет на Кралица Виктория от Александър Басано, 1887 година.

Кралица Виктория е кралица на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия от 20 юни 1837 година до своята смърт. Освен кралица на Обединеното кралство, тя е първият монарх, използвал титлата императрица на Индия от 1 май 1876 година.

Виктория е дъщеря на принц Едуард, четвърти син на крал Джордж III.

Тунелът под Ла Манш

Тунелът под Ла Манш, известен още като Евротунел, е подводен железопътен тунел с дължина около 50 km, който свързва френския град Кале с британския град Фолкстоун, под протока Ла Манш. Тунелът се обслужва от френско-британския консорциум Eurotunnel plc. На 20 юни 1993 година е извършено първото пробно преминаване на влак през тунела.

- Тунелът е предназначен единствено за железопътен транспорт;

- Тунелът представлява 3 отделни тръби – две активни (по една за всяка посока на движение) и една аварийна;

- Всяка тунелна тръба е с ширина 7,60 m и дължина 51 km;

- Тунелът преминава на дълбочина 50 m под дъното на Ла Манш.

Честит Рожден ден!!!

Днес рожден ден празнува Флинтстоун или по-правилно казано - Джон Стивън Гудмън. Роден е на 20 юни 1952 година. Става известен с ролята си на Дан Конър в сериала "Розан". Някои го знаем и от филмът "Игра на тронове". Той озвучава съответно ролите на Пача в „Омагьосаният император“ и Съли в „Таласъми ООД“ и „Университет за таласъми“.

Никол Мери Кидман днес празнува също. Кидман световноизвестна австралийска и американска актриса. Носителка на награди „Оскар“, „БАФТА“, „Сатурн“, „Сребърна мечка“ и трикратна носителка на награда „Златен глобус“. Родена е на 20 юни 1967 година в Хонолулу на Хавайските острови, дъщеря е на Джанет Ан Мак Нийл Кидман и д-р Антъни Дейвид Кидман.

Международен ден на бежанците

20 юни е Световният ден на бежанеца. Почитаме силата и издръжливостта на повече от 45 милиона хора около света, които са били принудени да напуснат домовете си поради войни и гонения, съобщават от агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН). Множеството бежански кризи са накарали рекорден брой хора да напуснат домовете си и въпреки това рядко се сещаме за човешките последици от войните в Сирия, Мали, Южен Судан и ДРК.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове