Международен ден на учението „Йога“

Международен ден на учението „Йога“ - картинка 1

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е двадесет и първия ден от месец юни. 173-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето някои от най-важните събития, които са се случили на днешната дата в историята:

Рождени дни:

1953 г. – Беназир Бхуто 

Първата жена избрана за министър-председател на Пакистан. Управлява в два мандата от 1988-90 г. и от 1993-96 г. Впечатляващото е, че успява да заеме най-важният пост в държава, която държи на своите мюсюлмански традиции, отреждащи по-ниско място жените в обществото. Тя оцелява и при опит за преврат през 1995 г. Нейната твърда позиция спрямо синдикатите и опозицията на домашната сцена, както и срещу съседна Индия в международен план и спечелват прозвището „Желязната лейди“ на Пакистан. След изборите през 1997 г. тя бяга от страната и се установява в Дубай. Управляващите се съгласяват тя да се върне в страната през 2007 г., но скоро след това тя е убита в Пакистан при бомбено нападение. По това време тя участва в парламентарната надпревара, а социологическите проучвания и отреждат победа. За съжаление, така и не успява да спечели трети мандат.

1955 г. – Мишел Платини

Легендарен френски футболист, смятан за един от най-великите футболисти на всички времена. Започва състезателната си кариера в Нанси, а след това преминава в АС Сент Етиен, където печели шампионската титла във Франция през 1981. Закупен е през 1982 от италианския отбор Ювентус и отбелязва 68 гола в 147 мача като полузащитник. Платини помага на тима за спечелването на две титли, купата на Италия, КЕШ и КНК. Платини е капитан на националния отбор по футбол на Франция на Европейско първенство по футбол през 1984, когато Франция става европейски шампион, а самият Платини отбелязва най-много голове — 9. Печели Златната топка в три последователни години (1983, 1984 и 1985), което тогава е прецедент в историята на отличието. От 2007 г. заема поста президент на УЕФА. Неговата мениджърска кариера начело на европейската футболна асоциация завършва неблагополучно, след като от отстранен с наложен забрана за заемане на управленски постове от 6 години, заради конфликт на интереси.

1982 г. – Принц Уилям, херцог на Кеймбридж

Член на британското кралско семейство. Той е първородният син на британския престолонаследник принц Чарлз и принцеса Даяна; внук на Елизабет II - кралицата на Обединеното кралство; вторият (след баща си) наследник на трона. Има по-малък брат принц Хенри (Хари). Сключва брак на 29 април 2011 с Кейт Мидълтън. Същият ден получава титлата „херцог на Кеймбридж” от кралица Елизабет II. Сватбената церемония се провежда в Уестминстърското абатство. На 22 юли 2013 се ражда неговия първороден син Джордж Александър Луи, който ще бъде третият (след дядо си и баща си) наследник на трона. На 2 май 2015 му се ражда дъщеря – принцеса Шарлот Елизабет Даяна, която ще бъде пети наследник на трона.

1983 г. – Едуард Сноудън 

Едуард Джозеф Сноудън е американски шпионин и системен администратор , емигрирал в Русия. Той е работил като шпионин за ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ. Според САЩ той може да е работил като двоен агент и за руските тайни служби. Самият Сноудън за сега отрича да работи за руските тайни служби , макар че според американският конгресмен Майк Роджърс той е предал секретна военна информация на Русия и Китай. Сноудън успява да изнесе огромна информация от базата данни на американското разузнаване, която се публикува в Wikileaks. Той оправдава своите действия с това, че е изключително разочарован от действията на американското правителство и цели да постигне промяна във външната политика на Съединените щати.

Отива си:

1527 г. – Николо Макиавели

Блестящ философ и теоретик на науката за държавното управление. Смятан от много политолози за родоначалник на науката „Политология“. Става известен със своя труд „Владетелят“, който е използван като настолна книга от редица диктатори. Макиавели представя управлението на държавата, като фино изкуство, в което качествата на владетеля имат огромно значение. Преди да напише своя епохален труд, Макиавели работи като държавен служител във Флоренция в епохата на Медичите. Смята се, че след като разпространява своя труд той тръгва из цяла Италия за изкупи и унищожи всички копия на своето произведение, съзнавайки каква опасност представляват неговите идеи. Така или иначе той не успява да събере всички копия, те попадат в правилните ръце и книгата „Владетелят“, остава за бъдещите поколения владетели, за добро или за лошо.

Международен ден на учението „Йога“

Международният ден на йогата е обявен за такъв през 2015 г. Йогата е физическо, ментално и спиритуално учение, което се свързва с Индия. Идеята за ден, в който да се отбелязва учението Йога е на индийския министър-председател Нарендра Моди. Той избира именно този ден, защото той е най-дългия ден от годината в северното полукълбо (лятно слънцестоене). За Йога, лятното слънцестоене, отбелязва прехода към „Дакшинаяна“. Първото пълнолуние след лятното слънцестоене е „Гуру Порнима Шива“. На този ден се смята, че първият йога Ади е започнал да предава на останалото човечество методите на Йога.

Първият частен полет в космоса – 2004 г.

Полетът се изпълнява от SpaceShipOne, кспериментален суборбитален ракетоплан, изстрелван от самолет. Създаден е от Scaled Composites, компания базирана в град Мохаве, щата Калифорния, САЩ. На 21-ви Юни 2004 г. ракетопланът управляван от Браян Бини успява да направи първият полет, който достига до космоса. Този полет е известен и с това, че за първи път успява да развие свръхзвукова скорост. Още на следващата година, същата совалка ще направи още три подобни летателни курса, които ще навлязат в космоса.

Гренландия придобива правото да се самоуправлява

Леденият остров е разположен между Арктическия и Атлантическия океан. От 1814 г. обаче той попада във ваденията на Дания. Въпреки, че леденият остров е огромен по територия, на него живеят едва около 55 хиляди души. От 21-ви Юни 2009 г. Гренландия получава възможността да се самоуправлява, което включва собствена съдебна система, собствени политики и отговорност за природните ресурси, които са доста внушителни. Гренландците са признати за отделен народ, според международното право. Дания продължава да поема отговорност за външните работи, както и за неговата отбрана. След подписването на споразумението, Дания продължава да изплаща годишен бюджет на острова. Тази субсидия трябва да изчезне с времето, след като Гренландия започне да получава собствени приходи от продажбата на природни ресурси.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове