Намери си, Еньо, кожуха и отивай за сняг!

Намери си, Еньо, кожуха и отивай за сняг! - картинка 1
Намери си, Еньо, кожуха и отивай за сняг! - картинка 2
Намери си, Еньо, кожуха и отивай за сняг! - картинка 3
Намери си, Еньо, кожуха и отивай за сняг! - картинка 4
Намери си, Еньо, кожуха и отивай за сняг! - картинка 5
Намери си, Еньо, кожуха и отивай за сняг! - картинка 6
Магнетофон на германска радиостанция от времето на Втората световна война.
Намери си, Еньо, кожуха и отивай за сняг! - картинка 7
Паметна плоча на Желю войвода в с.Маломир, област Ямбол.
Намери си, Еньо, кожуха и отивай за сняг! - картинка 8

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е двадесет и вторият ден от месец юни. 174-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Еньовден е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител. Оттам идва и името на народния празник – Еньо или Яне са кратки форми на Йоан (Иван) – и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Коренът на празника е свързан със славянските фолклорни традиции и има много точни съответствия в обичаите на всички славянски народи. Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

На 24 юни 1901 година е открита първата самостоятелна изложба на 19-годишният Пабло Пикасо в Париж, което поставя и началото на неговата световна известност.  Пабло Пикасо е испански художник и скулптор, занимава се с живопис, керамика, колажи, графика и т.н. Той е изключително продуктивен художник. Неговото творчество преминава през много и различни периоди. Признат е за най-добрият художник за последните 100 години, както и за най-скъпият и най-краденият.

На 24 юни 1934 година столицата на Украйна е преместена от Харков в Киев. Кѝев е столица и най-голям град на Украйна. Той е административен център на Киевска област, макар че не влиза в нея, а е самостоятелна административна единица. Разположен е при вливането в Днепър на река Десна и е едно от главните пристанища в страната. Населението на града е 2 860 400 души към 2006 година.

В САЩ става задължително производителите на цигарени изделия да поставят надписи за вредата от тютюнопушенето върху опаковките. 

През 1947 година за първи път е регистриран официално доклад за поява на НЛО и е използван термина летяща чиния.  В документа е описано, че летецът Кен Арнолд се среща с група летящи обекти около Маунт Рейниър в щата Уошингтън. При опита си да опише маневрите на деветте дискообразни предмета, които е видял Арнолд разказва, "...те се движеха като хвърлена във водата плоска чиния, която подскача по повърхността й...”. Неговото описание води до възникването на термина „летяща чиния”. С бързото развитие на технологиите рязко се увеличава и броят на наблюденията на НЛО. Скептиците защитават тезата, че повечето наблюдения са предизвикани от объркване със земни летящи обекти. По тяхно мнение НЛО са модерен феномен, който лесно може да бъде обяснен с прелитащи хеликоптери, самолети, стратосферни балони и спътници.

Магнетофон на германска радиостанция от времето на Втората световна война.

На 24 май 1963 година BBC демонстрира по телевизията за първи път магнетофон за битови нужди. Магнетофонът е аналогово електронно устройство за запис и възпроизвеждане на звуци, което работи на принципа на намагнитването на магнетофонната лента. 

Паметна плоча на Желю войвода в с.Маломир, област Ямбол.

Желю войвода е роден през 1828 година в Ямбол. През 1831 година семейството се премества в с. Карапча (днешно с. Маломир). Включва се в хайдушкото движение. Първоначално участва в дружината на Димитър Калъчлията, а след неговото залавяне в четата на Панайот Хитов. През 1868 г. подготвя чета, в която трябва да участва и Христо Ботев, но поради това, че го залавят, те не успяват да преминат река Дунав. Починал е на 24 юни 1893 година на 64 годишна възраст.

Честит Рожден ден, Меси!!!

Лионел Андрéс Меси е аржентински футболист, крило, играещ за испанския клуб Барселона. Той е петкратен носител на Златната топка, трикратен носител на Златната обувка и капитан на националния отбор по футбол на Аржентина. Като футболист на Барселона Меси е печелил 8 пъти Примера Дивисион, 6 пъти Суперкупата на Испания, по 4 пъти Шампионската лига и Купата на краля и по 3 пъти Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство. Меси е златен медалист от Световното първенство за младежи през 2005 г., Олимпийските игри през 2008 г., сребърен медалист от Световното първенство през 2014 г. и носител на златната топка за най-добър футболист на турнира.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове