Най-известният пожар от историята

Най-известният пожар от историята - картинка 1
"Факлите на Нерон", репродукция на картина на Хенри Семирадски, 1882
Най-известният пожар от историята - картинка 2
Метрото през 1908
Най-известният пожар от историята - картинка 3
Най-известният пожар от историята - картинка 4
Френски войници с оръдие, 23 юли 1870 г.
Най-известният пожар от историята - картинка 5
Част от водачите на Конституционния блок в Шуменския затвор през февруари 1923 година

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е деветнадесетият ден от месец юли. 201-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Метрото през 1908

Парижкото метро е градски подземен обществен железопътен транспорт, разположен в Париж и е една от най-големите обществени транспортни системи в света. Метрото е открито на 19 юли 1900 г. и разполага с 16 линии и 380 метростанции. Градската мрежа е разширена с допълнителна независима мрежа от железопътен транспорт обслужващ предградията на френската столица известна като RER.

Парижкото метро се управлява от компанията RATP, която осигурява също и управлението на градския транспорт в региона на Париж. Първоначално, до 1948 г., подземната транспортна система е управлявана от компанията Chemin de Fer Métropolitain de Paris (C.M.P) известна по-скоро със съкратеното име "Métropolitain", откъдето произлиза и съкращението Métro придобило популярност и прието като име за цялата мрежа.

"Факлите на Нерон", репродукция на картина на Хенри Семирадски, 1882

Големият пожар в Рим е най-известният пожар от историята, който опустошава 11 от 14-те района на древния Рим при управлението на император Нерон, през юли 64 година.

Пожарът избухва през нощта на 18 към 19 юли в магазините, разположени югоизточно от Големия цирк. До сутринта пламъците обхващат по-голямата част от града. Нерон по време на пожара не е в града, тъй като няколко дни преди избухването му напуска Рим, за да отдъхва в Анций.

Светоний твърди, че инициатор на пожара е самият император, и че са били видени подпалвачите с факли. Отсъствието на Нерон от града (на безопасно разстояние според неговите противници) по време на пожара допълнително уронва авторитета на императора и институцията, тъй като според зложелателите му по време на пожара той е облечен в театрален костюм и свири на арфа, рецитирайки поема за гибелта на Троя.

Обиколката на Франция (на френски: le Tour de France) е най-престижното колоездачно състезание в света. На 19 юли 1903 година се провежда първият финал на събитието. 

Провежда се на територията на Франция и съседните ѝ държави през месец юли. Състезанието се провежда около 3 седмици и всеки ден се преминава определен етап (с изключение на дните за почивка). Победител в обиколката става колоездачът завършил целия тур с най-добро време. Тур дьо Франс, Джирото (Обиколката на Италия) и Вуелтата (Обиколката на Испания) са най-престижните колоездачни състезания записани в световния колоездачен съюз  и формират т.нар. „три гранд тура“. През 2013 г. се проведе юбилейното 100-но издание на „Тур дьо Франс“.

Състезанието се провежда на етапи, като след всеки етап участниците се класират според времето си и във временното и крайното класиране времената им се събират и се получава общото време, с което се класират спрямо другите участници. Етапите са на равен или на планински терен, като планинските етапи са в Алпите или Пиринеите (всички са на асфалт). Маршрута е различен всяка година, като финала винаги е на Шанз-Елизе в Париж.

Френски войници с оръдие, 23 юли 1870 г.

Френско-пруската или Френско-германската война, позната във Франция и като Войната от 1870 (19 юли 1870 - 10 май 1871), е последната от войните за обединение на Германия през 19-ти век. В нея едни срещу други са изправени Прусия, Баден, Вюртемберг, Бавария и още няколко германски държави, от една страна, и Франция, от друга. В хода на войната е създадена Германската империя (Вторият райх), начело с пруския крал Вилхелм I. Франция търпи поражение, в резултат на което настъпва промяна в конституционния ред на страната: Втората империя пада, а на нейно място се издига Третата република. Съгласно Франкфуртския мирен договор областите Елзас и Лотарингия са присъединени към Германия. Тяхното възвръщане е сред главните цели на Франция в Първата световна война.

Част от водачите на Конституционния блок в Шуменския затвор през февруари 1923 година

Конституционният блок е коалиция на Демократическата, Обединената народно-прогресивна и Радикалдемократическата партия. Той е образуван на 6 юли 1922 по инициатива на Андрей Ляпчев и Атанас Буров, за да обедини усилията на основните партии от демократичната опозиция срещу управлението на Българския земеделски народен съюз.

След Деветоюнския преврат през 1923 водачите на Конституционния блок са освободени от затвора. На 19 юли е взето решение Конституционният блок да бъде разпуснат и да се пристъпи към сливане на партиите в едно цяло. Основните инициатори на коалицията Атанас Буров и Андрей Ляпчев са активни в създаването на новата партия Демократически сговор.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове