Да живее бирата!

Да живее бирата! - картинка 1
Да живее бирата! - картинка 2
Да живее бирата! - картинка 3
Да живее бирата! - картинка 4
Да живее бирата! - картинка 5
Статуя на Брус Лий в Хонг Конг
Да живее бирата! - картинка 6
a_ok.png

... И пивоварите!

Днес е двадесетият ден от месец юли. 202-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

В България се чества Професионалният празник на пивоварите. Определен с Решение на УС на Съюза на пивоварите в Република България през 1996 г. Чества се в Деня на св. Пророк Илия поради това, че кръстителят на Съюза – епископ Наум Агатоникийски, избира Светия Пророк за покровител на пивоварите.

Илинден в България се нарича денят, в който се почита Свети пророк Илия, 20 юли (между 1916 и 1968 година Българската православна църква отбелязва празника на 2 август).

Чества се също деня на Илинденско-Преображенското въстание в България, който се празнува на 20 юли .

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви ( на 20 юли ) като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

БСДП (Българска социалдемократическа партия) е българска политическа партия. Една от най-старите в България. Първият учредителен конгрес се състои през 1891 г. (20 юли – Илинден, 2-ри август по нов стил). Сбирката е проведена на връх Бузлуджа.

Вторият конгрес на БСДП се провежда 1892 г. в гр. Пловдив. Той слага начало на политическата дейност на българските социалисти с решение за самостоятелно участие в изборите за окръжни и общински съвети. В конгреса се оформят две крила:

Добре Димитров Добрев, известен като Дядо Добри и наричан от някои Светецът от Байлово, е български дарител за реставриране и поддържане на много български християнски храмове. Считан е от мнозина за изключителен духовен пример в българското общество. Роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява.

Статуя на Брус Лий в Хонг Конг

Брус Лий е артистичен псевдоним на американския (и хонгконгски) киноактьор Лий Юен Кам от китайски произход, смятани от мнозина за най-великата и най-влиятелна личност в бойните изкуства през 20 век. Кинофилмите, които прави, включително последният му "Драконът идва", извисяват традиционното хонгконгско бойно изкуство до нови върхове. По този начин той подготвя почвата за бъдещите си приемници като Чък Норис, Джеки Чан, Джет Ли, Стивън Сегал и Жан-Клод Ван Дам. Брус Ли създава стила джийт кун до.

Известният и обичан актьор умира на 20 юли 1973 година на 32 години.  Направени са му 2 погребални церемонии - в Хонгконг, за семейството му, където се събират около 30 000 души, и в Сиатъл, където актьорът е погребан на тревист хълм срещу езерото Вашингтон - неговото любимо място за отмора.

Жизел Каролине Бюндхен е бразилски супермодел от немски произход, която е смятана за най-известния и скъпоплатен модел в света. Нейната кариера започва през 90-те години на миналия век. Започва с появяване по билбордове, списания и телевизионни предавания. В момента тя е лице на над 20 модни марки от различни страни като САЩ, Русия, Бразилия, Италия, Франция, Мексико, Испания, Турция, Южна Корея, Германия и Швейцария. Жизел е спечелила над 30 млн. долара в периода от юни 2005 г. до юни 2006 г. Също така тя има и рекорд в книгата на Гинес в категорията ,,най-богат супермодел на света" с нейните 150 млн. долара.

Жизел е родена на 20 юли 1980 година в южния бразилски град Трес де Майо в Хоризонтина, провинция Рио Гранде до Сул. Родителите ѝ са Валдир и Ваня Бюндхен, и двамата германци по произход (прапрародителите на Жизел са имигрирали в Бразилия от Германия). Тя има пет сестри - Ракел, Грациела, Габриела, Рафаела и близначката ѝ Патриция.               

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове