А Херостат така и не го запомнихме...

А Херостат така и не го запомнихме... - картинка 1
А Херостат така и не го запомнихме... - картинка 2
А Херостат така и не го запомнихме... - картинка 3
А Херостат така и не го запомнихме... - картинка 4
А Херостат така и не го запомнихме... - картинка 5
Храмът в наши дни
А Херостат така и не го запомнихме... - картинка 6
А Херостат така и не го запомнихме... - картинка 7

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е двадесет и първият ден от месец юли. 203-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

„Хари Потър и Даровете на смъртта“ е седмата и последна книга от поредицата за магьосника Хари Потър от британската писателка Дж. К. Роулинг. В книгата има развръзка на всички незавършени сюжети от предишните шест книги. Седмата книга бе издадена във всички англоговорещи страни на 21 юли 2007 година. Българският превод бе публикуван на 13 декември 2007 година от "Егмонт България", на същата дата като предходните две книги.

Ърнест Хемингуей е един от най-значимите американски писатели, автор на романи и кратки разкази. Работил е също така и като журналист. Носител е на Нобелова награда за литература (1954 г.) и награда Пулицър през 1953 г. за повестта му „Старецът и морето“. Той е част от така нареченото „изгубено поколение“ – група от американски бележити литератори, които живеят в Париж и други европейски страни в периода от края на Първата световна война, до Голямата депресия.

Ърнест Хемингуей, (Ърнист Милър) е роден на 21 юли 1899 година в Оук Парк, Илинойс, САЩ, в силно религиозно протестантско семейство. Дядовците на Хемингуей са участвали в Гражданската война и семейството му се гордее с тази военна традиция. Семейството е голямо – Ърнест има 4 сестри и по-малък брат. Хемингуей е 30-годишен, когато баща му се самоубива заради заболяване от тежка форма на диабет и изгубване на голяма парична сума.

На 21 юли 1921 година в Царство България е въведено задължителното и безплатно образование до 7-ми клас. 

Храмът на Артемида в Ефес е най-големият храм през древността и е едно от Седемте чудеса на света.

Сградата явно е била впечатляваща. Филон Византийски пише – „Виждал съм Висящите градини на Вавилон, статуята на Зевс Олимпийски, Родоския колос, Пирамидите и храмът на Мавзол, но когато видях Храмът в Ефес да се извисява в облаците, всички други неща избледняха“.

Храмът в наши дни

На 21 юли 356 пр.н.е. Храмът на Артемида е подпален. Херострат бил младеж от Ефес, който искал на всяка цена да впише името си в историята. Оттам идва и израза Херостратова слава, означавайки придобиване на слава на всяка цена. Херострат организирал палежа на сградата. Гражданите на Ефес били толкова ужасени от този вандалски акт, че издали декрет, съгласно който, всеки говорил с него, го чака смърт. Същата вечер е роден Александър Велики. Плутарх отбелязва, че Артемида е била прекалено заета с раждането на Александър Велики, за да спаси своя горящ храм.

Деймиън Марли (роден 21 юли 1978 в Кингстън , Ямайка) е най-малкият син на Боб Марли. Малкият Марли е единственото дете на музиканта от Синди Брейкспиър, която печели конкурса Мис Свят през 1976. Деймиън става популярен под псевдонима Junior Gong. Започва музикалната си кариера още от ранно детство, като вокалист на The Shepards. Деймиън Марли е още ученик в гимназията, когато започва първите си записи по албума "Mr. Marley". Записите се правят в семейното студио Marley Music, а продуцент на албума е Стивън Марли. Албумът е смесица от съвременни реге мотиви, заразни денсхол ритми и тежки хип-хоп бийтове.

Деймиън е последовател на религиозното движение растафари. Музиката, която прави, отразява както вярванията му, така и водещите принципи на движението: „една любов, една планета и свобода за всички.“.

Владимир Кирилов Ампов, по-известен с артистичния си псевдоним Графа, е български поп певец, празнуващ днес своят рожден ден. Син е на музикантите Тони Ампова и Кирил Ампов, и двамата част от трио „Спешен случай“. Музикалният дебют на Графа е през 1988 г. с песента „Вече десет години съм на този свят...“, последвана от хита „Мандарини“ – с него се задържа повече от половин година в телевизионната класация на БНТ – „Музикална чуднотека“.През 2008 г. Графа създава собствена продуцентска компания „Монте Мюзик“, която работи изключително с български музиканти и изпълнители. Графа пише песни и за някои от най – харесваните български изпълнители.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове