Как Крум Безстрашни с Никифора би...

Как Крум Безстрашни с Никифора би... - картинка 1
Как Крум Безстрашни с Никифора би... - картинка 2
Как Крум Безстрашни с Никифора би... - картинка 3
Как Крум Безстрашни с Никифора би... - картинка 4
Как Крум Безстрашни с Никифора би... - картинка 5
Как Крум Безстрашни с Никифора би... - картинка 6
Как Крум Безстрашни с Никифора би... - картинка 7

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е двадесет и шестият ден от месец юли. 208-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

В България на този ден честваме Професионален празник на служителите от национална служба „Жандармерия“ – Определен с Решение на Министерския съвет от 6 юни 2002 г.

Да им е честит празника!

През 811 г. в битката при Върбишкия проход българският кан Крум разгромява войската на византийския император Никифор I, а самият император е убит.

Никифор, след като ограбил и разрушил Крумовата резиденция, потеглил обратно за Константинопол като победител. Докато византийският император бил зает с разорението и опустошението на Плиска, Крум мобилизирал всички налични сили и се подготвил за справедливо възмездие. Той бил разгневен, както от отказа на императора да сключи мир, така и от невижданите жестокости, грабежи и произвол в държавата му. Българите заградили входовете и изходите на планинските проходи с дървени укрепления и направили засечки в тесните места.

Когато Никифор научил, че пътят за отстъпление е отрязан и, виждайки зъберите на Върбишкия проход, започнал да се отчайва. На свитата си казал: „Дори да бяхме крилати, никой да не се надява, че ще избегне гибелта.“ Крум събрал войската си и през нощта срещу събота, 26 юли 811, нападнал изплашените византийски войници.

През 1947 г. американският президент Хари Труман подписва Закона за национална сигурност, с който се създава Централно разузнавателно управление (ЦРУ).

Централно разузнавателно управление, ЦРУ (на английски: Central Intelligence Agency, CIA), е държавна американска разузнавателна агенция, събираща и обработваща информация за чужди правителства, организации, фирми и граждани.

Основано като организация за сдържане на комунизма през 1947 г. от Хари Труман, като наследник на Бюрото за стратегически операции, действало през Втората световна война. Създадено като служба на директно подчинение на президента, въпреки острата опозиция на Държавния департамент, Федералното бюро за разследване и Пентагона.

Организацията се занимава с операции под прикритие и добиване и обработка на разузнавателна информация.

ЦРУ е базирано в Ленгли, окръг Феърфакс, щата Вирджиния, недалеч от столицата Вашингтон.

През 1995 г. на тази дата в Брюксел е подписана конвенцията за създаване на Европейската полицейска агенция Европол.

Европол е правоприлагащата агенция на ЕС, чиято задача е да допринесе за по-голяма безопасност в Европа, като подпомага правоприлагащите органи в страните от Съюза. Седалището ѝ е в Хага, Нидерландия.

Има за цел да координира дейността на полицейските служби на европейските държави в предотвратяването и борбата им с тежката международна организирана престъпност. Акценти в работата на Европол са борбата с тероризма, превенция на нелегалната търговия с оръжие, борба с наркотрафика, детската порнография и прането на пари.

На днешната дата през 1942 г. е родена Людмила Живкова.

Людмила Тодорова Живкова, наричана още „бялата птица на българската култура“ра в чуждестранната преса: „принцесата на българският комунизъм“ е български политик от Българската комунистическа партия (БКП), дъщеря на Генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков и Мара Малеева, известна с широката си културна дейност, както и с политическата си и социална дейност, както и възгледи, отворени към Запада и Изтока (Индия), които по времето на комунизма са възприемани като „неправоверни“ и дори опасни, а по-късно ревизирани като социалистическа модерност в Народна Република България (в края на 70-те и началото на 80-те), като второто е предмет на спор и дискусия . Тя е и един от инициаторите на използването на Възродителния процес като средство за стабилизиране на намаляващата популярност на режима.

От 17 юли 1979 до 21 юли 1981 година е член на Политбюро на ЦК на БКП, а от 3 юли 1975 до 21 юли 1981 година председател на Комитета за култура, с ранг министър на културата. Между 1976 и 1981 година е народен представител в VII и VIII Обикновено Народно събрание..

На 26-ти юли се ражда и 1943 г. Мик Джагър, британски рок музикант

Майкъл Филип „Мик“ Джагър е британски рок музикант, певец, филмов продуцент, текстописец и бизнесмен. Най-известен е като вокалист на рок групата Ролинг Стоунс (The Rolling Stones). Той е вокал на групата вече 50 години, а от 1985 година започва солова кариера. Носител е на Златен глобус.

Мик Джагър е посветен в рицарство от принц Чарлс през 2003 година. Има 7 деца от 4 различни жени. Баща му умира през 2006 година на 93 години.

На днешния ден се ражда и Сандра Бълок

Сандра Бълок е родена в Арлингтън, Вирджиния, предградие на Вашингтон, окръг Колумбия. Баща ѝ Джон Бълок (John W. Bullock), служи в армията на Съединените американски щати, майка ѝ, Хелга Г. Майер (Helga D. Meyer, 1942 – 2000) е немска оперна певица и учител по музика. Двамата се срещат в Нюрнберг, Германия, докато бащата на Сандра, Джон, е командирован там. Сандра Бълок има по-малка сестра – Gesine Bullock-Prado, която е бивш вицепрезиндет на филмовата компания на Бълок „Fortis“.

Сандра Бълок става филмова звезда в края на 1990-те години с участието си във филмите „Докато ти спеше“ („While You Were Sleeping“, 1995) и „Мис таен агент“ („Miss Congeniality“, 2000) – и за двата филма получава номинация за Златен глобус в категория Най-добра актриса в мюзикъл или комедия.

Бълок получава 11 милиона долара за участието си в „Скорост 2: професионалистите“ („Speed 2: Cruise Control“, 1997), в които се съгласява да играе, за да подкрепи собствения си проект „Надежда за обич“ („Hope Floats“, 1998). По-късно получава 17,5 милиона долара за „Мис таен агент 2: Прекрасна и опасна“ („Miss Congeniality: Armed and Fabulous“, 2005).

Сандра Бълок е избрана от списание „People“ за един от 50-те най-красиви хора на света през 1996 и 1999 г. и е класирана на 58-о място в класацията на списание „Empire“ – Топ 100 филмови звезди на всички времена.

През 2004 г. актрисата получава поддържаща роля във филма „Сблъсъци“ („Crash“), както и много положителни отзиви за изпълнението си, а някои критици заявяват, че това е най-доброто изпълнение в кариерата ѝ.

Сандра Бълок притежава звезда на холивудската Алея на славата.

На 26.07 през 1836 година си отива Марко Тотев.

Марко Тотев е български общественик, роден през 1858 г. във Велико Търново. Той е началник на канцеларията на руския губернатор в Търново, съдия в Търново, инспектор към Министерство на правосъдието, депутат в Четвъртото народно събрание през 1893 г. и окръжен управител на град Бургас през 1900 г.

Марко Тотев е блестящ адвокат и няма нито едно загубено дело,

като стихията му са гражданските дела. Негови пледоарии дълги години са еталон за блестяща защита за студентите в Юридическия факултет на Софийския университет. В търновския адвокатски регистър от 1895 г. под № 1 е вписано името на Марко Тотев. Заради изключителната му компетентност е поканен от представители на международната параходна компания „Холанд Америка“ да защитава интересите на компанията в България.

На тази дата през 1471 г. умира римският папа Павел II. Той е римски папа от 30 август 1464 до 26 юли 1471 г. Рожденото му име е Пиетро Барбо.

А в САЩ  днес празнуват Национален ден на млечния шейк с кафе. Така че почетете го и Вие. Пускайте кафето и правете един шейк с плодове и мляко.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове