Един гореш летен ден с много рожденици!

Един гореш летен ден с много рожденици! - картинка 1
Един гореш летен ден с много рожденици! - картинка 2
Един гореш летен ден с много рожденици! - картинка 3
Един гореш летен ден с много рожденици! - картинка 4

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е двадесет и деветият ден от месец юли. 211-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

На 29 юли 2005 година Астрономи обявяват откриването на планетата джудже Ерида в Слънчевата система. 

Бенито Амилкаре Андреа Мусолини, наричан „Дуче“ (вожд), управлява Италия като диктатор от 1922 до 1943 г.

Създава фашистката държава със силата на държавен терор и пропаганда. Използвайки своята харизматичност, абсолютния контрол върху медиите и сплашването на политическите си противници, той разрушава съществуващото демократично държавно управление.

Влизането му във Втората световна война на страната на Нацистка Германия прави Италия мишена за нападения на Съюзниците и става причина за поражението му и за неговата смърт. На 29 юли 1883 г. в селцето Довия на провинция Форли-Чезена, област Емилия-Романя) в семейството на Алесандро Мусолини се ражда момче, кръстено Бенито („благословен“, на името на мексиканския национален герой Бенито Хуарес).

Мартина Григорова Вачкова е българска актриса и телевизионна водеща. Тя е родена на 29 юли 1959 година в София. Дъщеря е на известния актьор Григор Вачков. Завършва Висшия институт за театрално изкуство „Кръстю Сарафов“. Придобива известност през 90-те години в телевизионните предавания „Ку-ку“ и „Каналето“. През следващите години работи в театъра и киното и води сутрешно телевизионно предаване по Канал 1 - „Защо не! с Марта Вачкова“, по късно преименувано на „Жените“. От 17 октомври 2011 г. е водеща на предаването по Бнт, „Апартаментът“.

Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева, известна като Райна Княгиня, е българска учителка, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание. В деня на обявяването на въстанието тя го развява редом с Бенковски. Райна Футекова е родена на 18 януари (6 януари стар стил) през 1856 г. в Панагюрище. Умира 61-годишна на 29 юли 1917 г. Райна и Васил Дипчеви имат петима синове – като четирима от тях стават офицери от Българската армия – генерал Иван Дипчев, Георги Дипчев, Владимир Дипчев и полковник Асен Дипчев.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове