Световен ден на приятелството

Световен ден на приятелството - картинка 1
Световен ден на приятелството - картинка 2
Световен ден на приятелството - картинка 3
Роже дьо Лил, композиторът на Марсилезата я изпълнява за пръв път.
Световен ден на приятелството - картинка 4
Световен ден на приятелството - картинка 5
Световен ден на приятелството - картинка 6

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е тридесетият ден от месец юли. 212-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Световен ден на приятелството – Учреден е с резолюция 65/275 на Общото събрание на ООН от 27 април 2011 г., с която официално се обявява денят 30 юли за Световен ден на приятелството .

Vbox7.com (произнася се „ви бокс седем“) e една от най-големите видео платформи в България. По данни на Alexa това е деветият най-посещаван сайт в страната.

Сайтът е открит на 30 юли 2006 от Богомил Пaвлов, като още следващата година е закупен от „Нетинфо“. Vbox7 позволява на потребителите да гледат, качват, оценяват и коментират видеа. На платформата са достъпни клипове с богато и разнообразно съдържание, като се промотират предимно продукции на Нова Телевизия и 7talents (и двете са собственост на Нетинфо).

Роже дьо Лил, композиторът на Марсилезата я изпълнява за пръв път.

Написана е от Клод Жозеф Роже дьо Лил в нощта на 25 срещу 26 април 1792 г. след обявяване на война на Франция от страна на Австрия. Оригиналното ѝ име е „Марш на рейнската армия“.

Тя става сборен сигнал на Френската революция и прозвучава за първи път по улиците на Париж на 30 юли 1792 г., изпята от пристигащи от Марсилия части от френската Национална гвардия, откъдето произлиза и името ѝ. Има такъв успех по времето след Френската революция, че на 14 юли 1795 г. е обявена за национален химн.

Хенри Форд  е американски инженер и предприемач, основател на автомобилната корпорация „Форд“.

Усъвършенства последователно конвейерното производство в автомобилостроенето, въведено от Рансъм Ели Оулдс във фирмата „Олдсмобил“ през 1902 г., но в опростена форма. Концепцията на Форд за модерно строене на автомобил е революционна не само за индустриалните продукти, но и силно повлиява на модерната култура.

Хенри Форд е роден на 30 юли 1863 година в Грийнфийлд, днес част от Диърборн, в процъфтяващата ферма на своите родители. Баща му, Уилям Форд (1826—1905), е роден в ирландското графство Корк.

Арнолд Шварценегер е австро-американски бивш професионален културист, актьор, режисьор, предприемач, инвеститор и политик. Той е губернатор на щата Калифорния в периода 2003 – 2011 г. От 1987 г. има звезда на Холивудската алея на славата. Роден е на 30 юли 1947 година.

Като кандидат на Републиканската партия е избран за губернатор на щата Калифорния след предсрочни избори на 7 октомври 2003 г. с мандат до 8 януари 2007 г. На редовните избори на 7 ноември 2006 г., Арнолд е преизбран за губернатор на Калифорния.

Милен Цветков е български журналист, водещ на телевизионни предавания.  Роден е на 30 юли 1966 г. в София. Завършва 7 СОУ „Свети Седмочисленици“ и Софийския университет със специалност дефектология и специализира обучение на слепи. Убит в жестока катастрофа в София на 20 април 2020 г, когато в колата му на пълна скорост се врязва джипа на Кристиян Николов. В кръвта на шофьора са открити следи от коктейл от 4 различни наркотика.

Започва кариерата си в БНТ като репортер на предаването „Ку-ку“. След това бива поканен от Бригита Чолакова за репортер в излъчваното по това време „ТВ Неделник“. По-късно става водещ на „По света и у нас“. През 1995 г. напуска националната телевизия с обяснението, че там цари цензура. В следващите шест месеца работи като разносвач на месни продукти. След това е и управител на пловдивско заведение. В началото на 1997 г. се връща обратно на работа в Българската национална телевизия като репортер в предаването „Отзвук“. Няколко месеца по-късно отново е водещ на „По света и у нас“.  

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове