ДПС лобира в парламента за увлечението на Доган по водорода

ДПС лобира в парламента за увлечението на Доган по водорода - картинка 1

Новото гориво да бъде включено в енергийния закон, предлагат от движението

Интересът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към водородните технологии вече повлиява и на законодателната дейност на партията. От движението са внесли поправки в Закона за енергетиката, с които се залагат правила за въвеждането и използването на авангардното гориво.

Преди десетина години стана ясно, че Доган е член на „Българско водородно общество”. Това е научно дружество, работещо за внедряването на водородните технологии в България, които да заменят традиционните, силно замърсяващи горива. Информацията излезе наяве насред скандала за хонорара, който основателят на ДПС беше получил като консултант по хидроенергийни проекти. Тогавашният председател на сдружението Александър Попов – академик и зам.-шеф на БАН, похвали Доган пред медиите, че прави впечатление на доста запознат с тематиката човек.

В следващите години интересът на почетния лидер към водорода дори се е усилил. Това пролича, когато неговият фаворит – Мустафа Карадайъ, когото той подкрепи за председател на партията, направи алтернативния източник на енергия един от основните акценти на доклада си пред националната конференция на ДПС, проведена на 12 декември.

Водородът не само ще направи България и икономиката ни енергийно независима, той ще повиши националния ни суверенитет. Водородът ще промени много аспекти на живота ни – начинът, по който се движим, начинът, по който се топлим, индустрията, в която работим, и още много други. Чисто, при това и евтино. Водородът ще промени всичко – енергетиката, транспорта, образованието, изследванията, индустрията, околната среда, качеството на живот. Надпреварата, кой да въведе в по-мащабен план водорода, е състезание за това кой в утрешния ден ще има по-конкурентоспособна икономика и повече работни места”, разви Карадайъ визия за бъдещето на България и на света, която най-вероятно идва от Доган.

 

А няколко дни преди този манифест на „водородната революция” се появиха и споменатите предложения за промени в Закона за енергетиката. Техен вносител е депутатът Рамадан Аталай, който отдавна е основният говорител на движението на темите от енергийната сфера. Аталай предлага енергийните обекти, в които се произвежда ток от водород, въведени в експлоатация след 1 януари 2021 г., да не дължат вноски към Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Депутатът дава и пространна дефиниция за понятието „енергия от водород”, която да се запише в закона.

В мотивите към предложението си Аталай посочва, че "при чистия водород, получен от възобновяеми енергийни източници, не се отделя CO2 и при неговото използване няма замърсяване на въздуха".

“Поради това той е важен фактор за намирането на решение за постигане на целите на страната и общата цел на Европейския зелен пакт за неутралност по отношение на климата до 2050 г.”, аргументира се депутатът.

Всъщност предложението е направено преди второто четене на промени в Закона за енергетиката, внесени от ГЕРБ. Затова със сигурност ще бъде разгледано следващата година, когато депутатите се завърнат от ваканцията си.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове