Екимджиев: НПК да задължи прокуратурата да разследва по Магнитски

Екимджиев: НПК да задължи прокуратурата да разследва по Магнитски - картинка 1

Публична тайна е, че немалко магистрати се сдобиха с вили и къщи в Гърция, твърди още той

Необходимо е да се приеме изменение в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), в което да бъде записано, че информация като тази по закона „Магнитски“ е законен повод за образуване на досъдебно производство. Това обяви пред БНР адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.

„Прокуратурата да бъде задължена в такъв случай да разследва тези сигнали. /…/ Едно такова разследване би фокусирало наказателната отговорност върху конкретни лица“, заяви той. 

Така според Екимджиев ще се персонализира абстрактната вина и ще се даде право на защита на обвинените лица. 

„Защото от правозащитна гледна точка това е много странна ситуация, при която стотици лица са включени в някакви списъци, търпят изключително тежки репутационни щети, но на този етап няма как да се защитят ефективно“, смята той.

 
Служебният кабинет прави това, което може и е длъжен да направи, за да предпази „публичния ресурс, държавите фирми, нашите пари от „изгаряне“ покрай тези лица и техните бизнеси, които са включени в списъка „Магнитски“, коментира още Михаил Екимджиев.
Българските институции в такива ситуации не са свикнали да действат балансирано, като с лазерен хирургически скалпел, подчерта юристът и даде пример с налагането на запори от банките. „Най-често те действат като със сърп и чук и покрай сухото гори и суровото.“, заявява Екимджиев и добавя:  
„Може да се стигне действително до разграничаване между тези, които имат за какво да бъдат наказани и тези, които са потенциални косвени жертви. За да бъдат минимизирани щетите и рисковете от осъждане на държавата след това.“

„Публична тайна е, че немалко магистрати по доста необясним на пръв поглед начин се сдобиха с вили и къщи в Гърция, по Средиземноморието. Може да имат пари от бизнеси на техни близки, може да имат пари от реституция, но все пак това подлежи на проверка“, отбеляза още Михаил Екимджиев.

Той каза това в коментар по изнесената от вътрешния министър Бойко Рашков информация за бездействие на прокуратурата по проверки за имущественото състояние на 38  магистрати и политици.

Екимджиев припомни, че „преди около три години г-н Цацаров много тържествено обеща, че прокуратурата започва проверка по изтеклите информации за банкови сметки на магистрати и публични личности в чужди банки“.

„След това капка по капка излизаше информация, че са установени, без да се посочват имена обаче, и изведнъж просто беше спусната една завеса и темата беше забравена. Очевидно там нещо е открито. /…/ Най-вероятно тази информация, след като не се публикува, не се прави достояние на медиите, на обществото – каква е причината да не се прави? Очевидно е, че се прави, за да се използва за други цели – да бъдат държани на каишка зависимите вече лица.“

Екимджиев е на мнение, че след изборите, ако в новото Народно събрание с различно парламентарно мнозинство, ако има политическа воля „може да се вземе ad hoc решение да се даде възможност да бъдат публикувани записите, направени със СРС-та на хора от протестиращите, от опозицията“.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове