Евродепутатите от ГЕРБ се жалват от Рашков до комисарите

Евродепутатите от ГЕРБ се жалват от Рашков до комисарите - картинка 1

Използвал милиционерска риторика, пишат в писмо и до колегите си в ЕП

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков използва милиционерска реторика.

Това се казва в писмо до всички евродепутати и до еврокомисари от шестима български представители в Европейския парламент. Това са хората от ГЕРБ и СДС – Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Емил Радев, Александър Йорданов и Асим Адемов. Новината съобщи Адемов в профила си във фейсбук.

 

Писмото е по повод скорошните изявления на Рашков - относно подслушвания и относно лидера им Бойко Борисов.

Едно от тях е по адрес на „бившите хора“. Авторите на писмото припомнят, че това е етикетът, лепнат от комунистическия режим на противниците му, най-вече на българския елит отпреди 9 септември 1944 г.

Българските евродепутати изтъкват и назначението на Елена Фичерова за началник на кабинета на Рашков. И припомнят, че тя е свързана с укриващия се в Дубай Васил Божков (като съучредител на партията му, б.р.). Назначението й пораждало притеснения за зависимост между служебното правителство на президента Румен Радев и хазартния олигарх, който ще участва и в предстоящите парламентарни избори.

Авторите споменават и за изказването на Рашков, че би уволнил интервюирали го журналисти от бТВ, ако е шеф на тази телевизия. (Рашков каза, че би свалил водещите на сутрения блок от предаването, б.р.).

В писмото се изтъква и уволнението на шефа на ДАНС Димитър Георгиев и твърденията, че причина за това е разбиването на руска шпионска мрежа (Твърденията са на ГЕРБ и на самия Георгиев, б.р.).

„Във всяка демокрация участниците в такава операция ще бъдат почетени за техния принос в защитата на националната и европейската сигурност. Днес в България ги уволняват“, пишат българските евродепутати.

Според тях поведението на Бойко Рашков е „милиционерска реторика, която е трайно вкоренена в съзнанието на служителите на МВР и ДС преди 1989 г.“

„Повторното появяване на такава реторика е скандално - не само звучи като заплаха от връщане към един от най-мрачните периоди от историята на България; това е и изключително болезнено напомняне на семействата на всички, които са били жертви на комунистическия режим, за извършените от тях несправедливости и престъпления. Служебното правителство на президента Радев използва едни от най-страшните техники на комунистическия режим - разпространява лъжи, дезинформация и заплахи, за да изплаши своите опоненти“, завършва писмото.

Миналата седмица Александър Йорданов заяви пред Комисията по външна политика в ЕП, че шефът на ДАНС е отстранен зарази разкритите руски шпиони.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове