Европейската прокуратура иска още информация за предложените от България обвинители

Европейската прокуратура иска още информация за предложените от България обвинители - картинка 1

Седем от тях не са "подходящи за Европейската прокуратура" - те са били следователи и съдии по граждански дела, без опит в разледването на корупция и измами

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България, съобщиха за Свободна Европа от офиса на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

По-рано изданието ЕUROACTIV съобщи, че Европейската прокуратура има забележки по седем от десетте български кандидатури.

“Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури”, казва пред изданието Милан Ярон, шеф на кабинета на Кьовеши.

Затова колежът на Европейската прокуратура, в който заседават изпратените обвинители от 22-те участващи държави, все още не е гласувал за одобрение на предложените от България 10 делегирани прокурори.

"Няма взето решение все още. Чакаме българските власти да ни изпратят допълнителна информация за кандидатите", казват от Европейската прокуратура за Свободна Европа.

По думите на Ярон пред ЕUROACTIV, Европейската прокуратура има две категории забележки, като първата е основно от юридически характер. В тази категория влизат трима от седемте проблематични кандидати, защото са следователи.

“Не смятаме, че българските следователи са подходящи за Европейската прокуратура. Уважаваме тяхната работа, признаваме, че според българския закон те са част от съдебната система, но не смятаме, че такива хора имат необходимата квалификация за Европейската прокуратура”, казва Ярон.

Във втората категория са кандидати, които са работили като съдии.

“Това са хора, които са били съдии по граждански и търговски дела, без опит в криминално право, които никога на са водили криминално разследване. И никога не са разследвали престъплeния с фондове на ЕС и нямат прокурорски опит”, казва шефът на кабинета на Кьовеши.

По думите му сред кандидатите има хора с много малък или никакъв опит. Той споменава три имена: Вероника Трифонова, Божидара Ганева – Димова и Венцислав Фердинандов.

Министерстовото на правосъдието няма официална информация, че процедурата е приключила, съобщиха за Свободна Европа от ведомството. Оттам уточниха, че процедурата за избор на европейски делегирани прокурори се осъществява между Европейската прокуратура и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра десетимата български кандидати за европейски делегирани прокурори в средата на февруари. Колегията изслуша 31 допуснати до конкурса кандидати от общо 35 подали заявление.

Европейските делегирани прокурори ще разследват престъпления, които засягат финансовите интереси на ЕС. Основно изискване към тях е да са независими и висококвалифицирани.

Предложените от България за делегирани прокурори са:

  • Светлана Георгиева Шопова-Колева - прокурор в Софийската градска прокуратура
  • Вероника Бориславова Трифонова - прокурор в Софийската районна прокуратура
  • Бойко Кирилов Калфин - прокурор в Окръжна прокуратура - Кюстендил
  • Божидара Евгениева Ганева-Димова - прокурор в Софийската районна
  • Бисерка Иванова Стоянова - следовател в Националната следствена служба
  • Венцислав Данев Фердинандов - прокурор в Специализираната прокуратура
  • Преслава Теодосиева Петкова - следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура
  • Мая Паскалева Ковачева - следовател в Следствения отдел в Софийската градска прокуратура
  • Христо Кръстев Крачунов - съдия в Софийски районен съд
  • Димитър Здравков Беличев - прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове