Езикът, на който произнасяш думата "мама"

Езикът, на който произнасяш думата "мама" - картинка 1

Езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството

На 21 февруари, отбелязваме Международния ден на майчиния език /International Mother Language Day/. Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света.

Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент. Понастоящем в света съществуват около 7000 езика, като почти 96% от тях се използват от малка група хора /около 4% от населението на планетата/.

Запазването и съхраняването на повече от 6000-те езика, които съществуват в света, е сред основните цели на ЮНЕСКО. Организацията смята езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството. Тя активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички методи на диалог и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, запазват образованието на майчин език, където това е възможно и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.

Според ЮНЕСКО всяка инициатива за насърчаване и разпространение на майчин език e не само част от езиковото многообразие, но и пособие за повишаване на осведомеността относно езиковитe и културни традиции по света и вдъхновява солидарност, основанa на разбиране, толерантност и диалог.

И още от днешната дата:

През 1613 г. Михаил Романов е избран за цар на Русия.
През 1719 г. Улрика Елеонора се възкача на престола на Швеция и премахва абсолютната монархия в държавата.
През 1784 г. кримският пристанищен град Ахтиар е преименуван на Севастопол.
През 1788 г. Австрия обявява война на Османската империя.
През 1848 г. Карл Маркс и Фридрих Енгелс публикуват Комунистическия манифест.
През 1878 г. великият руски княз Николай Николаевич предава ултиматум на Високата порта за влизане на руски части в Сан Стефано.
През 1885 г. във Вашингтон е открит най-високият в света монумент (169,3 м), посветен на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон.
През 1938 г. във Великобритания Уинстън Чърчил започва протестна кампания срещу премиера Невил Чембърлейн.
През 1947 г. в САЩ е произведен първия фотоапарат „Полароид".
През 1960 г. Фидел Кастро издава указ за национализация на частната индустрия в Куба.
През 1972 г. съветският безпилотен космически апарат „Луна 20" каца на Луната.
През 1992 г. 36 Народно събрание на България приема Закон за реституцията, с който се възстановява социалната справедливост по отношение на бившите собственици, нарушена от Народната власт след 9 септември 1944 г.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове