Facebook забрани отричането на Холокоста

Facebook забрани отричането на Холокоста - картинка 1

"С нарастването на антисемитизма разширяваме политиката си за забрана на всяко съдържание, което отрича или изопачава Холокоста", казва Марк Зукърбърг

Facebook ще пресява още по-строго постове в социалната мрежа, отричащи Холокоста. Те ще бъдат забранени и сваляни.

Промяната влeзе в сила вчера, на 12 октомври, съобщи създателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг.

"Отдавна сваляме постове, които приветстват престъпления от омраза или масови убийства, включително Холокоста. Но с нарастването на антисемитизма разширяваме политиката си за забрана на всяко съдържание, което отрича или изопачава Холокоста. Ако хора търсят информация за Холокоста във Фейсбук, ще ги насочваме към авторитетни източници, за да получат точна информация", пише Зукърбърг в публикация в социалната мрежа.

Той споделя, че се е борил с дилемата между това дали да отстоява правото на свободна реч или да въведе ограничения, така че да се намали вредата, която нанасят отричането или неглижирането на Холокоста. Надделяло желанието му за второто, защото - пише той - "видях данни, показващи увеличаване на антисемитското насилие", които са били свързани и с по-свободните правила относно речта на омраза, прилагани от социалната мрежа.

"Поставянето на правилните граници между това кое е приемлива реч и това, което което не е не е лесно, но при сегашното състояние на света вярвам, че това е правилният баланс", пише Зукърбърг.

Холокостът е геноцидът над приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война.

Самият Зукърбърг идва от еврейско семейство, но определя себе си като напълно нерелигиозен.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове