Фон дер Лайен: Време е за нова трансатлантическа програма със САЩ

Фон дер Лайен: Време е за нова трансатлантическа програма със САЩ - картинка 1

Тя трябва да обхваща всички аспекти - от сигурността до устойчивостта, от технологичното регулиране до търговията, от изравняването на глобалните икономически условия до укрепването на глобалните институции

САЩ и ЕС трябва да се целят към нова трансатлантическа програма в области като климатичните промени и цифровата икономика с помощта на новоизбрания президент Джо Байдън, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на посланиците на ЕС по време на видеоконференция, предаде "Ройтерс". Тя поздрави Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис за победата, но не каза и дума за Доналд Тръмп, който не иска да отстъпи президентското място на опонента си.

"Нашият съюз се основава на споделени ценности и история. На обща вяра в съвместната работа за изграждане на по-силен, по-мирен и проспериращ свят", каза фон дер Лайен.

Според нея Европа трябва да поеме инициативата, започвайки да работи с новата администрация на Байдън, като това не означава връщане към дневния ред от преди пет години.

"В променящия се глобален пейзаж вярвам, че е време за нова трансатлантическа програма, подходяща за днешния свят".

Тя трябва да обхваща всички аспекти от сигурността до устойчивостта, от технологичното регулиране до търговията, от изравняването на глобалните икономически условия до укрепването на глобалните институции.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС очаква САЩ да се присъединят обратно към Парижкото споразумение, което Байдън обеща, че ще направи.

"Нашият фокус трябва да пада върху осигуряването на съвместно ръководство за справяне с глобалните предизвикателства в днешно време, без да бъдем носталгични по вчерашния ден“, каза тя, цитирана от БГНЕС, като добави, че САЩ са "в добра позиция да ни подкрепят“.

Фон дер Лайен призова Съединените щати да работят с Европа за създаване на глобални правила за цифровата икономика, обхващащи изкореняване на речта на омразата и пропагандата, лоялната конкуренция и защитата на данните. Според нея трудно би могло да се стигне до консенсус по отношение на данъчното облагане на компаниите за цифрови услуги и повтори намерението на  Брюксел да озапти американските интернет гиганти като Гугъл, Амазон и Фейсбук, за да осигури лоялна конкуренция в ЕС и да ги накара да плащат "подходящи данъци". 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове