Гигантски каменни топки, намерени в Сибир

Гигантски каменни топки, намерени в Сибир - картинка 1

Поредното необяснимо явление

Гигантски каменни топки са открити под земята в каменовъглена мина в Сибир. Мистеризоните огромни каменни сфери са наречени "юрски перли". Тези, т. нар. перли се намират една до друга и са около половината от размера на човек, в почти перфектен кръг и изключително гладки.

И най-забележителното в случая е как те променят цвета си след като ги е навалял дъжда. Експертите смятат, че това се дължи на железен оксид в състава им.

Уникалните каменни сфери са открити в различни места по света и се смятат за едни от най-загадъчните археологически загадки. Когато тези интригуващи формации са се появили, все още нищо не е било ясно - те просто се появили на планетата ни.

Според учените в Сибир тези гигантски каменни топки са остатъци от юрките. Странните топки са образувани от естествен процес, опреличен на образуването на перли. Те са образувани от седиментни скали от утаяването на значително количество циментиран материал около ядрото, често органично (черупка или изкопаеми).

"Топките са образувани по същия начин както перла, когато песачинката попадне в черупката и мида се опитва да се оттърве от нея. Водата тече през седиментните скали и оставя след себе си минерали, които залепят заедно маси от пясък, кал или други частици. Тези явления са много редки."

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Блогове