Ханука - празникът на светлината

Ханука - празникът на светлината - картинка 1

Празникът е символ на героичната победа на макабейците в борбата им с елините

Ханука е еврейски празник на чудото на неизгасващата светлина. Той продължава осем дни и започва на 25-я ден от еврейския месец кислев, който в нашия календар всяка година се пада в различен ден през ноември или декември.
Тази година Ханука започва на 22 декември, около 17:45 вечерта.

На този ден евреите си спомнят за повторното освещаване на Храма в Йерусалим, който е бил опустошен от властващите тогава елини. Те забранили на евреите да живеят по законите на Тората, забранена била и службата в Храма. Евреите въстанали срещу елините и победили. Когато отишли в Храма да запалят менората (свещник със седем свещи), ритуалното масло от маслини било достатъчно само за един ден. Благодарение на силната вяра и молитвите им, маслото горяло цели 8 дни. Това е чудото на Ханука.


На Ханука се пали свещникът ханукия (вид менора с девет свещи) половин час след залез слънце. През първия ден на Ханука се палят две свещи от ханукията. Винаги първо се пали шамаш (свещта в центъра, стояща на различна височина от другите), с която се пали първата свещ от дясно на ляво. Всяка следваща вечер се прибавя по още една свещ, която също се пали с шамаша и на осмия ден горят всички девет свещи.

Цялото семейство се събира около ханукията и когато се запали, се поставя на прозореца, за да може публично да се отпразнува чудото и да се усети духът на празника.

Традиционен подарък за децата са шоколадови парички (онези опакованите като златни монетки), но някои семейства, живеещи на места с християнско население, подаряват и други подаръци, за да избегнат съревнованието на децата с християнските им приятели.


На Ханука се играе с пумпал, наречен дрейдъл. Той има четири страни и на всяка страна има по една буква от азбуката на иврит - נ (нун), ג (гимел), ה (хей), ש (шин), които са началните букви от думите -“Нес гадол хая шам“ или „Голямо чудо се случи там“. Играта е много интересна и любима на децата.

На този ден се пеят песни и се яде мазна и пържена храна, а това е любимо на всички! Яденето на такава храна се свързва с чудото на маслиновото олио, горяло 8 дни. Похапват се понички и картофени палачинки, наречени латкас. Тези палачинки са разпространени сред ашкеназите (евреите в Централна Европа и в Русия), затова не са толкова популярни в България.

На всички празнуващи – Хаг самеах (Весел празник)!

източник: peika.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове