Ирак спря полетите до Беларус заради мигрантите, питуващи за Литва

Ирак спря полетите до Беларус заради мигрантите, питуващи за Литва - картинка 1

Литва посрещна няколко хиляди мигранти в последните дни

Иракските власти спират всички полети до Минск за поне 10 дни или повече. Това съобщиха посланикът на ЕС в Багдад и иракски медии.

Това става по-малко от седмица след като Багдад обяви, че нищо не може да направи, за да спре хора, които заминават като туристи в Беларус, за да емигрират незаконно в ЕС след това.

От началото на лятото обявеният от ЦИК за президент на Беларус Александър Лукашенко, чието избиране ЕС не признава, изтегли страната си от споразумение за реадмисия на мигранти. След това притокът към съседна Литва, която не е дестинация за търсещи убежище, нарасна десетки пъти със сирийски и африкански, но най-вече иракски мигранти. Тази седмица видеоклип на европейската гранична служба Фронтекс показа как служители на беларуските власти съпровождат мигранти до границата с Литва.

Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис наскоро посети Багдад и повтори, че по негова информация иракчани биват примамени от държавен туроператор в Беларус и заминават с директни, законни полети към столицата Минск, а оттам поемат към Европейския съюз.

Обрат в Багдад

Хиляди мигранти пристигнаха в Литва за последните седмици, но Вилнюс няма капацитета да поеме повече и започва да ги връща - 300 са изпратени обратно за последния ден. Междувременно литовските власти обвиниха Беларус за смъртта на мигрант на границата, а Червеният кръст призова балтийската държава да не връща никого в източната си съседка. Иракското външно министерство обяви, че следи ситуацията около смъртта на иракския гражданин на границата и призова хората да не стават мишена на "трафик и търговия с хора".

Първоначално Ирак обяви, че ще разследва случаите на трафик на хора от летището в Багдад, а междувременно полети от Ирак и други градове до Минск - повечето на държавната компания Iraqi Airways - започнаха да се извършват на практика всеки ден. След настояване на ЕС да се вземат мерки обаче Багдад отговори остро, че не може да контролира законните пътувания на хората си.

За изданието "Ал Фурат нюз" източник в Иракските авиолинии обяснява, че спирането на полетите е "до второ нареждане" и че е резултат от "международния натиск" за спиране на незаконната миграция към Литва.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове