Израел: Ракетният обстрел от Газа не спира от вчера

Израел: Ракетният обстрел от Газа не спира от вчера - картинка 1

Палестинци изстрелват над 200 ракети по цивилни цели отвъд границата, Израел отвърна с въздушни удари

Израел заяви, че ракетният обстрел по негови райони от ивицата Газа продължава и тази сутрин, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„От 18 ч. вчера терористични групи от Газа изстрелват ракети по израелски цивилни. Без прекъсване. В момента е 4 часът сутринта. Това са 10 часа ракетен обстрел“, написа в туитър израелската армия.

Преди полунощ от армията заявиха, че са били изстреляни над 150 ракети, като десетки от тях са прехванати от израелските ПВО системи „Железен купол“. До момента са изстреляни над 200 ракети.

 

Най-малко шестима души са ранени в южния израелски град Ашкелон от ракетния обстрел, заявиха още в туитър от армията, цитирани от ТАСС.

През последните дни конфликтът между израелци и палестинци ескалира. През уикенда стотици бяха ранените в тежки сблъсъци на Храмовия хълм в Йерусалим. Вчера групировката „Бригади на Езедин ал Касам“ даде срок на израелските власти до 18 ч. да изтеглят силите си от Храмовия хълм и квартал Шейх Джара в Източен Ерусалим и да освободят задържаните в последните стълкновения.

По данни на израелската армия след това от ивицата Газа е започнал ракетният обстрел срещу Израел. В отговор Израел нанесе вчера въздушни удари, при които според здравното министерство в Газа са били убити 20 души, в това число девет деца. Според в. „Джерузалем пост“ при ударите са убити осем членове на ислямисткото движение Хамас.

 

Израелският вестник съобщи също, че около полунощ говорител на Хамас е заплашил с широкомащабни атаки срещу Израел, ако израелската полиция не напусне Храмовия хълм до два часа. След изтичането на срока на този ултиматум говорителят на Хамас е заявил, че атаките са преустановени, защото израелската страна е изпълнила искането.

Засега обаче няма потвърждение от израелската полиция, че се е изтеглила, отбелязва ДПА.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове