Изтребител на ВВС е паднал в Черно море край Шабла

Изтребител на ВВС е паднал в Черно море край Шабла - картинка 1

Пилотът на падналия МиГ-29 е майор Валентин Терзиев, издирването му продължава

Изтребител на Военновъздушните сили МиГ-29 е паднал тази нощ. Няма официална информация, че тялото на пилота майор Валентин Терзиев (47 г.) е открито. Според източници на OFFNews е намерена неговата спасителна жилетка. При инцидента, той е успял да катапултира. Пилотирал е МиГ с борден номер на самолета 39, излетял е от базата в Граф Игнатиево.

МиГ-ът е изпълнявал задача по отстрел на светеща парашутна мишена.

Самолетът е паднал в открито море край Шабла.  Разследването ще бъде поето от военната прокуратура.

При изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч. тази нощ, съобщават от министерството на отбраната. 

Пилотът на изтребителя е майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево на длъжност началник на щаб на ескадрила. Той е семеен, живее в Асеновград.

Военноморските сили провеждат операцията по търсене и спасяване на пилота с кораби и вертолети в морето край Шабла. В нея участват два вертолета „Пантер“ от авиобаза „Чайка“, две корвети – „Решителни“ и „Бодри“, минен ловец „Цибър“, водолазен катер „Никола Фурнаджиев“ и катер на Главна дирекция „Гранична полиция“. Военнослужещите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби извършват издирвателната операция в морски води на 11 км изток-югоизток от Шабла.

Министър-председателят Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров ще дадат изявления по случая в 15 ч. във Варна.

 

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 21" е прекратено.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове