Извършен е украински десант в Крим

Извършен е украински десант в Крим - картинка 1

Руските власти не са коментирали до момента съобщението за "спецоперация в Крим"

Украински военни са акостирали на нос Тарханкут до село Маяк в анексирания Крим и са провели "спецоперация с използване на плавателни съдове и авиация".

Руските власти не са коментирали до момента съобщението за "спецоперация в Крим", съобщи "Настоящее время". Операцията се е състояла днес в Деня на независимостта на Украйна.

"Подразделения на разузнаването към МО направиха десант в рамките на спецоперация, всички задачи са изпълнени", съобщи за Hromadske представителят на военното разузнаване Андрей Юсов.

За възможността да бъде извършен десант в Крим по-рано намекваше ръководителят на разузнаването Кирил Буданов. 

В коментар за "Суспiльне" Юсов казва, че операцията е проведена в сътрудничество с украинските ВМС, целите са постигнати, личният състав е налице.

"Не разкриваме детайли, личният състав на противника претърпя загуби, както и по отношение на съоръженията. Информацията за загубите се уточнява", казва той. 

Руският прокремълски Телеграм канал SHOT съобщи, че до нос Тарханкут са чути изстрели. Очевидци разказали, че видели "две гумени лодки до брега", в които имало "десетима непознати". В района е задействан план "Крепост". Друг източник на изданието твърди, че четири лодки с украински диверсанти са унищожени. 

В село Маяк се намира трети радиотехнически полк на Радиотехническите войски от Въздушнокосмическите сили на Русия. По данни на Крым.Реалий в този район е разположен радиолокационен възел - РЛК "Небо-М" и РЛС "Каста-2Е2". Там има и позиции на ПВО. 

24 часа по-рано Украйна заяви, че в анексирания Крим в резултат на експлозия е била унищожена зенитно-ракетна система С-400 "Триумф".

Според съобщение на украинското военно разузнаване е загинал и личен състав.

"Като се има предвид ограниченият брой такива системи в арсенала на врага, това е болезнен удар по системата за противовъздушна отбрана на окупаторите, който ще окаже сериозно влияние върху по-нататъшните събития в окупирания Крим", се казва в изявление на министерството.

Също така беше съобщено, че е поразена радиолокационната станция 48Яб-К1 Подлет, която е предназначена за откриване на въздушни цели на малки и изключително малки височини в условия на сложни смущения. Тази станция дава целеви обозначения на руските системи за противовъздушна отбрана С-300 и С-400. Няма официално потвърждение на информацията за ликвидирането на обекта.

Сутринта на 23 август в социалните мрежи започнаха да се появяват кадри, заснети в западната част на полуостров Крим. На тях се вижда стълб от дим близо до село Оленевка на нос Тарханкут.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове