Кабинетът на Радев: Война на купения вот, разкриване на „истинската картина“ на състоянието на държавата

Кабинетът на Радев:  Война на купения вот, разкриване на „истинската картина“ на състоянието на държавата - картинка 1

Кабинет на „демократичното единодействие - левица, център и десница“

Като кабинет на „демократичното единодействие - левица, център и десница“, за да покаже, че това, което не беше постигнато като единение в 45-ото народно събрание, може да се случи, президентът Румен Радев представи днес назначеното от него служебно правителство.

Това се случи на тържествена церемония на „Дондуков“ 2.

По думите му избраният от него кабинет се състои от „политически неутрални експерти и администратори, свободни предприемачи, изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди“.

„45-ият парламент бе белязан с много емоции. Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Ще остане като един драматичен жалон за излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията“, посочи Радев. 

Служебният премиер Стефан Янев на влизане в сградата на Президентството преди церемонията.

 „Чуха се дълго премълчавани мнения, пропука се омертата, на която се крепи корумпираният модел, възстанови се парламентаризмът“, допълни президентът.

По думите му това, че 45-ото НС не излъчи редовно правителство, „е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания“.

Предстоят ни тежки месеци, има тежко наследство, „и разбира се, засилена съпротива от силите на статуквото“, продължи държавният глава.

 

Затова работата на служебното правителство трябвало „да гарантира нормалното функциониране, честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истинската картина за състоянието на държавата – долколкото е възможно за два месеца“.

„Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни харчове. Остави пенсионерите, медиците и бизнеса без финансова подкрепа в най-трудния момент. Вие, уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия да покажете, че грижата за хората е приоритет, да преодолеете хаоса с ваксинацията, да вземете решение за плана за възстановяване, разработен в секретност“, обърна се към кабинета си Радев и му заръча да включи в плана и разработените на „Дондуков“ 2 стратегии за развитие.

Служебният премиер: Почтеност, прозрачност, професионализъм

„Ще работим заедно за гражданите, ще работим в полза на гражданите.“

 

Това заяви и служебният премиер Стефан Янев в кратко слово след представянето от Радев на всеки министър поотделно - с кратка биография.

„Очаквам всички институции да работят синхронизирано, да бъдем безкомпромисни при опити за изборни нарушения.

Не мога да се ангажирам, че в този период ще успеем да решим проблемите. Ще дам всичко от себе си, за да може поне да започне този процес. Честно и отговорно управление на служебния кабинет може да възстанови поне отчасти загубеното доверие в институциите“, допълни Янев.

И посочи, че ще настоява за „пълна прозрачност и отчетност пред гражданите“.

„Световната пандемия предизвика комбинирана криза в цял свят. Тя може да се преодолее само с обединение на нацията. Само с общи усилия. Да възстановим диалога с българския бизнес - малкия и средния, те са основен работодател, осигуряват прехраната на хиляди български семейства“, даде заявка той.

 

И постави като най-важен акцент отстояването на върховенството на закона. А след това обяви мотото на служебния кабинет:

„Почтеност, прозрачност, професионализъм“.

След тази кратка реч служебните министри положиха клетва.

Предстои предаването на „ключовете“ по министерства.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

Блогове